Η κρατική τηλεόραση της Υεμένης μετέδωσε χθες το βράδυ ένα σύντομο ηχητικό μήνυμα του προέδρου της χώρας, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τον βομβαρδισμό του προεδρικού μεγάρου στη Σαναά.

Ο Σάλεχ δήλωσε ότι ο ίδιος «είναι καλά» αλλά υποστήριξε ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή, την οποία απέδωσε σε μια «συμμορία παρανόμων».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Σάλεχ είχε επιρρίψει νωρίτερα την ευθύνη για την επίθεση στη φυλή Χάσιντ. Ο ηγέτης της όμως, σεΐχης Σάντεκ αλ Άχμαρ, απέρριψε τις κατηγορίες αυτές.

Ωστόσο ο πρόεδρος επανέλαβε τις κατηγορίες κατά των «γιων του αλ Άχμαρ», αναφερόμενος στον σεΐχη και τους αδελφούς του, και κάλεσε «τις ένοπλες δυνάμεις να καθαρίσουν τους θεσμούς του κράτους από αυτές τις συμμορίες».

Ο Σάλεχ και αρκετοί ανώτατοι αξιωματούχοι τραυματίστηκαν σήμερα σε βομβιστική επίθεση κατά του τεμένους του προεδρικού μεγάρου, στη διάρκεια της οποίας τρία μέλη της προεδρικής φρουράς σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya o Σάλεχ νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Υεμενίτες αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον πιο ισχυρό αρχηγό φυλής της χώρας, το σεΐχη Σάντεκ Αλ Άχμαρ, για τη βομβιστική επίθεση στο προεδρικό μέγαρο. Ο ίδιος το διέψευσε.

Νεκροί τρεις προεδρικοί φρουροί

Με νεότερο τηλεγράφημά του, το πρακτορείο Reuters διευκρινίζει ότι στην σημερινή επίθεση κατά του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ με οβίδες που εκτοξεύτηκαν στο τέμενος που βρίσκεται εντός του προεδρικού μεγάρου δεν σκοτώθηκε ο ιμάμης του τεμένους -όπως μετέδωσε νωρίτερα- παρά μόνο τρία μέλη της προεδρικής φρουράς.

Ο ίδιος ο πρόεδρος έχει τραυματιστεί ελαφρά στο κεφάλι αλλά δεν κινδυνεύει, σύμφωνα με στελέχη του κόμματός του αλλά και με βάση δηλώσεις του δήμαρχου της πρωτεύουσας Σαναά. Την είδηση για την υγεία του πρόεδρου επιβεβαίωσε και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Saba.

Πηγή της προεδρίας ανέφερε ότι αρκετοί κυβερνητικοί τραυματίστηκαν αλλά δεν ανακοίνωσε πόσοι ούτε τα ονόματά τους. Το Saba μετέδωσε ότι η επίθεση έγινε την ώρα της προσευχής της Παρασκευής και ότι «η Αυτού Μεγαλειότης είναι σώος, χάρη στη δύναμη του Θεού».

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών

Νωρίτερα υποστηρικτές της αντιπολίτευσης περιέφεραν τις σορούς 50 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ αυτή την εβδομάδα στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά, ενώ οι συγκρούσεις επεκτείνονταν σήμερα και η χώρα έμοιαζε να βρίσκεται πια στα πρόθυρα μιας γενικευμένης εμφύλιας σύρραξης.

Οδομαχίες στην πρωτεύουσα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 155 ανθρώπους μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες, σε μια ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Σάλεχ - ο οποίος κυβερνά τρεις δεκαετίες -, που συνεχίζεται από τον Ιανουάριο. Συνολικά έχουν σκοτωθεί πάνω από 370 άνθρωποι.

Οι σοβαρές μάχες στη Σαναά εξαπλώθηκαν για πρώτη φορά στο νότιο τμήμα της πόλης, περιοχή ελεγχόμενη από δυνάμεις πιστές στον Σάλεχ, γεγονός που ίσως αποτελέσει ορόσημο στη σύγκρουση.

Παράλληλα ακούστηκαν εκρήξεις στην Τάιζ, όπου τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πως ερευνούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άλλοι 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή.

Ένας γιατρός και ακτιβιστής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από πυρά ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών. «Πολλοί τραυματίες είναι αποκλεισμένοι μέσα σε ένα τέμενος, και οι υπηρεσίες ασφαλείας εμπόδισαν γιατρούς να τους βοηθήσουν», είπε η πηγή αυτή.

«Η Τάιζ έχει μετατραπεί σε πόλη φαντασμάτων, πολέμου», πρόσθεσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο, στην διάρκεια του οποίου ακούγονταν πυρά στο βάθος.

Στην Υεμένη --όπου εδρεύει μια οργάνωση συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα, η λεγόμενη αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου ή ΑΚΑΧ-- υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσει μια γενικευμένη σύρραξη, λένε αναλυτές. Η Δύση θέλει να αποφύγει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο: η χώρα συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία, μεγαλύτερη εξαγωγό αργού παγκοσμίως, και βρίσκεται κοντά σε σημαντικές θαλάσσιες οδούς μέσω των οποίων μεταφέρεται πετρέλαιο.

Στη Σαναά επίσης υπήρξε βομβαρδισμός του σπιτιού ενός από τα αδέλφια του Σάντεκ αλ Άχμαρ, ηγέτη της φυλής Χάσιντ, του Χαμίντ αλ Άχμαρ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες

ΑΠΕ-ΜΠΕ