Με μπαράζ προειδοποιήσεων προς μαθητές και εκπαιδευτικούς απαντά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο νέο κύμα καταλήψεων σχολείων και μαθητικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα στην χώρα.

Περισσότερα από 500 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη. Οι μαθητές αντιδρούν στο νέο εξεταστικό σύστημα με την «τράπεζα θεμάτων», στις αλλαγές που έγιναν με το νομοσχέδιο του «νέου Λυκείου», στην υποχρηματοδότηση των σχολείων και τα κενά σε εκπαιδευτικούς που εντοπίζονται σε ορισμένα σχολεία.Τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο υφυπουργός Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος υπενθύμισαν ότι ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα που δεν επιτρέπει την απώλεια ωρών διδασκαλίας, ενώ προειδοποίησαν πως αν υπάρξει σοβαρότερο πρόβλημα με τις καταλήψεις, θα εξεταστούν νέα μέτρα για μαθήματα τα Σάββατα και τις αργίες.

Σημειώνεται ότι περισσότερα από 500 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη, με τους μαθητές να αντιδρούν στο νέο εξεταστικό σύστημα με την «τράπεζα θεμάτων», τις αλλαγές που έγιναν με το νομοσχέδιο του «νέου Λυκείου», την υποχρηματοδότηση των σχολείων και τα κενά σε εκπαιδευτικούς που εντοπίζονται σε ορισμένες μονάδες.

Σε τοποθέτησή του στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «μεγάλο πρόβλημα, που δεν μπορεί να μείνει έτσι» και πρόσθεσε πως «πρέπει να αναλογιστούμε όλοι ποιο πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά και τη μαθητκή κοινότητα».

«Πρέπει να ξέρουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ότι υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που δεν επιτρέπει την απώλεια ωρών διδασκαλίας. Το Προεδρικό Διάταγμα θα εφαρμοστεί και αν κρίνουμε ότι χρειάζεται κάτι σοβαρότερο, θα καταθέσουμε σχετική τροπολογία στη Βουλή την επόμενη Πέμπτη» τόνισε ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά».

«Μαθήματα το Πάσχα και τα Σάββατα»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος επανέλαβε σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης την προειδοποίηση ότι αν οι καταλήψεις υπερβούν τις τρεις ημέρες θα διεξαχθούν μαθήματα το Πάσχα και αν ενταθεί το πρόβλημα θα εξεταστεί και η ένταξη στο πρόγραμμα κάποιων Σαββάτων.

Ο ίδιος είπε ότι οι καταλήψεις σχολείων την Τρίτη ήταν στα ίδια επίπεδα με τη Δευτέρα. «Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι κυμαίνονται περίπου στα χθεσινά επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 500 σχολεία, χωρίς κάποια αύξηση ή μείωση» είπε και συνέχισε: «Εκτιμώ ότι θα είμαστε στα χθεσινά επίπεδα. Καταλήψεις παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται λίγο πριν την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε πέρυσι και ισχύει και τη φετινή χρονιά και λέει ότι εάν οι καταλήψεις υπερβούν τις τρεις μέρες, τότε προβλέπεται να διεξαχθούν μαθήματα μέσα στο διάστημα των διακοπών του Πάσχα».

«Μέχρι τρεις μέρες κατάληψη, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά αν ενταθεί το φαινόμενο, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε πρόβλημα με τη διδακτέα ύλη και εκεί έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε είτε το Προεδρικό Διάταγμα είτε, αν δούμε ότι εντείνεται, να το τροποποιήσουμε και να εντάξουμε πέραν των ημερών του Πάσχα κάποια Σάββατα, ημέρες εορτών ή σχολικών εκδρομών. Θα το δούμε, ανάλογα με την εξέλιξη. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ένα πράγμα: ότι το υπουργείο Παιδείας δεν λαμβάνει ούτε πρόκειται να λάβει μέτρα καταστολής, διότι ακούμε τα αιτήματα των μαθητών».

«Δεν έχουμε πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις»

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις. Όμως, υπάρχει ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με τα αναλυτικό διδακτικό πρόγραμμα μέσα στο έτος. Είναι μισός μήνας διδακτικού έτους μέχρι το Πολυτεχνείο. Αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Η ύλη που θα πάει; Υπάρχει νόμος που προβλέπει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις».

«Σε μία δύσκολη χρονιά ξεκινάει μία σειρά κινητοποιήσεων που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πρέπει να πάρουν οι μαθητές από το σχολείο, αυτό που πρέπει να διδάξουν οι καθηγητές. Μου είπαν για περίπου 500 σχολεία. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δεν με ενδιαϕέρει. Πρέπει να αναλογιστούμε τι πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά και τη μαθητική κοινότητα. Υπάρχει προεδρικό διάταγμα που ρυθμίζει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος το βράδυ της Δευτέρας από το βήμα της Βουλής.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook