Το τσουχτερό διοικητικό πρόστιμο ύψους 74.000 ευρώ, που βεβαιώθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Βάμου Χανίων στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 στον παράνομο εκτροφέα ζώων, ο οποίος επί χρόνια κακοποιούσε και εκμεταλλευότανε σκυλιά, δημοσιεύτηκε σήμερα στη Διαύγεια.

Το πρόστιμο επικυρώθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και φέρει την υπογραφή του προϊσταμένου της υπηρεσίας Μιχάλη Μεσσαριτάκη.

Είναι πρώτη φορά που Αστυνομικό Τμήμα επιβάλει τόσο υψηλό διοικητικό πρόστιμο αλλά θα πρέπει να θυμίσουμε ότι υπό την κατοχή του εκτροφέα – τόσο στο σπίτι του όσο και σε ένα οικόπεδο που είχε καταπατήσει στον Αποκορώνα – εντοπίστηκαν 27 σκυλιά, τα οποία ζούσαν αλυσοδεμένα – αρκετά άρρωστα – κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.

Η εκδίκαση της υπόθεση του – που έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές – έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2015.

Τα διοικητικά πρόστιμα, που του επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τους νόμους 4039/2012 και 4235/2014 αφορούν τις εξής παραβάσεις:

-εκτροφή, αναπαραγωγή, πώληση ζώων συντροφιάς για εμπορικούς σκοπούς χωρίς άδεια

-διαμονή ζώων συντροφιάς, που προορίζονται για εκτροφή, αναπαραγωγή, πώληση σε ακατάλληλους χώρους μη τηρώντας τους κανόνες ευζωίας και την παροχή κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης

-παράλειψη ενημερωμένων βιβλιαρίων υγείας ζώων συντροφιάς που προορίζονται για εκτροφή, αναπαραγωγή, πώληση

-μη σήμανση των ζώων

-κακοποίηση αυτών

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι με εισαγγελική διάταξη τα ζώα του παράνομου εκτροφέα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» ώστε να φροντίσει για την υιοθεσία τους ή για να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες τους καθώς κάποια είχαν κλαπεί.

zoosos.gr