Την αγανάκτηση γονιών και μαθητών, για την πραγματικότητα που βιώνουν στα σχολεία του Ηρακλείου, περιγράφουν, μιλώντας στο Flashnews.gr, ο Γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου και ο Πρόεδρος του 15μελους στο Καπετανάκειο Λύκειο.

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η κατάσταση στα σχολεία είναι τραγική, με δεκάδες ελλείψεις σε καθηγητές και κτιριακές υποδομές εστιάζοντας την αντίδρασή τους απέναντι στο Νέο Λύκειο, τη Τράπεζα Θεμάτων, στο σύστημα των εξετάσεων στο Λύκειο, αλλά και στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης.

Μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, οι καταλήψεις συνεχίζονταν σε Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Ηρακλείου, της Χερσονήσου, της Αλικαρνασσού, των Μοιρών καθώς και στα ΕΠΑΛ, παρά την…προειδοποίηση του Υπουργείου Παιδείας περί αναπλήρωσης των χαμένων ωρών με μαθήματα το Σάββατο και το Πάσχα.

Σήμερα Τετάρτη ωστόσο, τα σχολεία θα παρέμεναν ούτως ή άλλως κλειστά λόγω των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.

«Το πρόβλημα στα σχολεία είναι οξυμμένο», μας λέει αρχικά ο κ. Ηλίας Κιαμούρης, Γραμματέας στο ΔΣ της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ως Ένωση Γονέων Ηρακλείου καταγγέλλουμε το Νέο Σχολείο, δηλαδή το Νέο Λύκειο, την Τράπεζα Θεμάτων και τα κενά στους καθηγητές. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις καθηγητών ακόμα και σε εξεταζόμενα μαθήματα. Ύλη δηλαδή που οι μαθητές θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις. Για να καταλάβετε», συνεχίζει ο κ. Κιαμούρης, «πέρυσι στο Πειραματικό Λύκειο –το καλύτερο υποτίθεται σχολείο στο Ηράκλειο- δεν υπήρχε καθηγητής Φυσικής μέχρι και τα Χριστούγεννα! Φέτος, στο 6ο Λύκειο, με 500 μαθητές, δεν υπάρχει πρόγραμμα μαθημάτων σε εβδομαδιαία βάση, αλλά σε καθημερινή. Μοιράζουν δηλαδή το πρόγραμμα της επόμενης μέρα στο τέλος της προηγούμενης, γιατί δεν γνωρίζουν ποιοι καθηγητές θα διδάσκουν!».

Ο κ. Κιαμούρης κάνει λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις με τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια από την Α΄ Λυκείου με ότι αυτό συνεπάγεται μέσα στην οικονομική κρίση. «Φυσικά και είμαστε κατά της παραπαιδείας, την καταγγέλλουμε όπως καταγγέλλουμε και το σχολείο-εξεταστικό κέντρο όπως είναι σήμερα».

Αναφορικά με τις μαθητικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις ο Γραμματέας της Ένωσης Γονέων υπογραμμίζει ότι οι μαθητές, χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση ή συνεννόηση, βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν μαζικά αφού τους έχει πνίξει η αγανάκτηση.

«Ως Ένωση Γονέων είμαστε αποφασισμένοι να συναντηθούμε και να συνεννοηθούμε σε ένα κοινό αγώνα με μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεν χρειάζεται αυτός ο αγώνας να μεταφράζεται πάντα με καταλήψεις», σημειώνει ο ίδιος, απευθύνοντας κάλεσμα για σύσκεψη-συνάντηση των Συλλόγων Γονέων σε Γυμνάσια και Λύκεια του Ηρακλείου με στόχο την οργάνωση της αντίδρασής τους.

Αναφορικά με την απάντηση της Πολιτείας μέσω του Υπουργείου Παιδείας για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών από τις καταλήψεις, ο κ. Κιαμούρης κάνει λόγο για υποκρισία:

«Δυστυχώς άρχισαν ήδη οι απειλές προς τους μαθητές. Εγώ τους απαντώ: Ντροπή τους! Έχουν χαθεί χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης από τα κενά στους καθηγητές, από τα προβλήματα και τις ελλείψεις στις κτιριακές υποδομές, τώρα τους ενόχλησαν οι χαμένες ώρες;»

Μ. Παπαδάκης: «Οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων»

Για μια δυναμική αρχή με πολλά σχολεία του Ηρακλείου να βρίσκονται σε καταλήψεις και με τους μαθητές στους δρόμους να διεκδικούν, κάνει λόγο ο Πρόεδρος του 15μελούς στο Καπετανάκειο, Μανώλης Παπαδάκης.

Μιλώντας στο Flashnews.gr o μαθητής της Γ’ Λυκείου θεωρεί ότι αυτές τις μέρες μπήκε η βάση για την αφύπνιση των μαθητών, γεγονός που μεταφράστηκε και από «την πιο δυναμική και μαζική κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων».

Κατάργηση του Νέου Λυκείου και της Τράπεζας Θεμάτων, των πανελλαδικών εξετάσεων -με τη μορφή τουλάχιστον που έχουν σήμερα- είναι τα βασικά αιτήματα που ενώνουν τους μαθητές σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Το σημερινό Λύκειο», περιγράφει ο Μανώλης Παπαδάκης, «είναι ένα Λύκειο με εξαντλητικά ωράρια για το μαθητή και με τεράστιο οικονομικό κόστος για τους γονείς μας», σημειώνει, προσθέτοντας τις ελλείψεις σε καθηγητές συνάμα με τα κτιριακά προβλήματα.

Την Τρίτη το βράδυ υπήρξε συντονισμός και συνεννόηση με τα 15μελη μιας σειράς σχολείων από το Ηράκλειο και με τελική απόφαση να σταματήσουν οι καταλήψεις, επιστρέφοντας στα…μαθήματα από την Πέμπτη το πρωί.

Ο πρόεδρος του 15μελους εξηγεί: «Στόχος μας είναι οι αποφάσεις να περνούν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις. Έγινε μια αρχή αυτές τις μέρες την οποία θεωρούμε ως βάση για τις επόμενες. Θέλουμε και θα το επιδιώξουμε, οι όποιες κινήσεις μας να έχουν την έγκριση –μέσω της συμμετοχής- όλων των μαθητών, ώστε να οι αποφάσεις να παίρνονται “από τα κάτω”. Και αυτό θα δούμε από την ερχόμενη εβδομάδα. Υπάρχει μια δυναμική που δεν την συναντούσες τα προηγούμενα χρόνια κυρίως εναντίον του Νέου Λυκείου παρά την φυσική εξάντληση των μαθητών, την απαξίωση αλλά και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου για τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών».

Ο Μανώλης Παπαδάκης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στο Καπετανάκειο:

«Στις συναντήσεις που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα εισπράξαμε το συμπέρασμα ότι στόχος είναι να παραδοθούν οι νέες υποδομές σε 2 χρόνια. Εμείς λέμε ότι υπάρχει τρόπος να παραδοθεί το κτίριο σε λιγότερο από ένα χρόνο. Δηλαδή, οι μαθητές που σήμερα φοιτούν στη Β΄ Λυκείου να μπορούν από το νέο σχολικό έτος να κάνουν μάθημα στις νέες αίθουσες. Σήμερα στο Καπετανάκειο μοιραζόμαστε μισή αυλή περίπου 900 μαθητές. Κάνουμε μαθήματα σε κοντέινερ 6ετίας, με ότι αυτό συνεπάγεται….» καταλήγει ο Πρόεδρος του 15μελους.

Flashnews.gr/ Λεωνίδας Σακλαμπάνης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook