Υλικά

• 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (από κιλότο), κομμένο σε μέτριους κύβους
• 500 γρ. πράσα, καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλες ροδέλες
• 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 80 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
• 100 γρ. πατάτες, κομμένες σε κύβους
• 100 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• Χυμό από 2 λεμόνια
• 1 δαφνόφυλλο
• 1 κλαράκι φρέσκια ρίγανη
• 1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, βάζουμε νερό να βράσει και μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού ρίχνουμε το κρέας. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και ξαφρίζουμε όταν χρειαστεί. Ψήνουμε για 20 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε το κρέας κατά μέρος και κρατάμε το ζωμό (χωρίς το δαφνόφυλλο).

Σε πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι (φρέσκο & ξερό) και τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκίσουν. Προσθέτουμε τους κύβους κρέατος και τους σοτάρουμε και αυτούς, ώσπου να ροδίσουν, γυρίζοντάς τους μερικές φορές μέσα στο λάδι.

Προσθέτουμε ζωμό (από το κρέας που έχουμε προβράσει) τόσο που να σκεπάζει τα υλικά, ρίχνουμε τη ρίγανη, το θυμάρι και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι & πιπέρι. Αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί για 45 λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, συμπληρώνοντας αν χρειαστεί ζωμό.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις πατάτες και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 45 λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν και να χυλώσει κάπως η σάλτσα. Σε εκείνο το σημείο, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε την κατσαρόλα στη φωτιά για ακόμη μερικά λεπτά για να δέσει η σάλτσα, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι & πιπέρι , αποσύρουμε και σερβίρουμε.