Εχθρικός πλους. Με αυτές τις δύο λέξεις μπορεί να χαρακτηριστεί η κίνηση της τουρκικής κορβέτας «Buyukada» που διέπλευσε σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο, πλέοντας πολύ κοντά στις ακτές των ελληνικών νησιών και προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα στους Έλληνες.

Από την ώρα που παραβίασε την ελληνική χωρική θάλασσα, στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης κινούμενη στα στενά του Καφηρέα, μέχρι τις 5.30 σήμερα τα ξημερώματα οπότε εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων από την θαλάσσια περιοχή βόρεια-βορειοανατολικά της Ρόδου η τουρκική κορβέτα «Buyukada» έπλευσε από το Βόρειο Αιγαίο, πέρασε από τις Κυκλάδες και βγήκε στα Δωδεκάνησα.

Χρειάστηκε περισσότερο από 26 ώρες για να καλύψει την απόσταση από τον κόλπο Ξηρού (βόρεια της χερσονήσου της Καλλίπολης) μέχρι το ναύσταθμο του Ακσάζ, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα χρειαζόταν ελάχιστες ώρες για να κινηθεί από το ένα σημείο στα μικρασιατικά παράλια μέχρι το άλλο…

\"Εχθρικός
Από τα στενά Καφηρέα, η Buyukada κινούμενη με νότια και νοτιοδυτική πορεία διήλθε μεταξύ της Κέας και της Κύθνου. Επτά φορές παραβίασε το τουρκικό πολεμικό πλοίο τα ελληνικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Βόρεια του Καφηρέα (στην Εύβοια), ανατολικά της Κέας, βόρεια της Σαντορίνης, βόρεια της Ανάφη, νότια και νοτιοανατολικά της Αστυπάλαιας την οποία σχεδόν περιέπλευσε και δυτικά της Σύμης.

Αυτά είναι τα νησιά στα οποία η «Buyukada» παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Διότι αν συνυπολογίσουμε ότι πέρασε πλέοντας στα διεθνή ύδατα αλλά πολύ κοντά στα όρια της ελληνικής χωρικής θάλασσας στη Μήλο, την Ίο και τόσα ακόμη νησιά, ο κατάλογος μεγαλώνει πολύ…

\"\"

Στη φωτογραφία που δημοσίευσε αποκλειστικά το protothema.gr η τουρκική κορβέτα «Büyükada» φαίνεται να πλέει ανάμεσα σε Ίο και Σαντορίνη.Η φωτογραφία ελήφθη περίπου στις 16:30 το απόγευμα της Τρίτης από τον κυβερνήτη και CEO της Κ2 SmartJets A.Kαροτσιέρη, o οποίος εκείνη την ώρα πετούσε πάνω από το σημείο (και ο οποίος ευγενικά μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε τη φωτογραφία του).

Πίσω από την τουρκική κορβέτα κινείται η ελληνική φρεγάτα «Έλλη» η οποία παρακολουθεί από μικρή απόσταση τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού πλοίου, όπως αποδεικνύεται από το ντοκουμέντο που δημοσίευσε το protothema.gr.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook