Η ανασκαφή στην Αμφίπολη ολοκληρώνεται σε μερικές ημέρες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει νέα έρευνα στον λόφο Καστά, με στόχο να διαπιστωθεί αν κρύβονται στο εσωτερικό του κι άλλα ταφικά μνημεία. Ωστόσο, ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους αρχαιολόγους, από την πρώτη κιόλας στιγμή που ήρθαν στο φως τα εντυπωσιακά ευρήματα του τάφου, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Μάχες για τον τρόπο ανασκαφής

Τον πρώτο καιρό οι κόντρες είχαν επικεντρωθεί στο πότε χρονολογείται ο τάφος και ποιος μπορεί να είναι ο «ένοικος». Πλέον οι αντιπαραθέσεις έχουν γίνει προσωπικές και οι αρχαιολόγοι αλληλοκατηγορούνται ακόμα και για τον τρόπο που γίνεται η ανασκαφή.

Και όλα αυτά την ώρα που η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη επικεντρώνεται στο όρυγμα που αποκαλύφθηκε κάτω από τον τρίτο θάλαμο. Οι επιστήμονες θα ξεκινήσουν εργασίες για την αποχωμάτωσή του, ελπίζοντας να βρουν -έστω και τώρα- στοιχεία που θα τους δώσουν απαντήσεις.

Την Τρίτη, πάντως, η ίδια «ξέσπασε» κατά συναδέλφων της που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, λέγοντας πως περιορίζονται μόνο σε πικρόχολα σχόλια για τον τρόπο που δουλεύει με τους συνεργάτες της, εκφράζοντας ταυτόχρονα και το παράπονό της για το γεγονός ότι «δεν άρθρωσε κανείς από αυτούς έναν καλό λόγο για όλη την προσπάθεια και τον αγώνα των ανθρώπων, όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται καθημερινά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, στο ταφικό μνημείο».

Αθανάσιος Νακάσης: Σημαντικά λάθη στην ανασκαφή

Απάντηση στη χθεσινή έκρηξη της Κατερίνας Περιστέρη έδωσε ο επίτιμος διευθυντής αναστήλωσης αρχαίων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, Αθανάσιος Νακάσης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Νακάσης μίλησε για πρόβλημα στα αναστηλωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά και για έλλειψη μέτρων προστασίας από πιθανό σεισμό, ενώ επέμεινε πως οι αρχαιολόγοι έχουν κάνει σημαντικά λάθη στην ανασκαφή, ειδικά στον τρόπο και στα μέσα που χρησιμοποιούν για τον καθαρισμό του ψηφιδωτού και για την αφαίρεση των χωμάτων.

Νακάσης: Δεν μπορεί στο βίντεο να τραγουδάνε Γονίδη

Παράλληλα, σχολίασε το γεγονός ότι κάποιος από τους εργάτες στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ακούγεται να τραγουδάει, λέγοντας πως «η ανασκαφή είναι εκκλησία, δεν πρέπει να υπάρχουν αυτά».

Η επίθεση του κ. Νακάση δεν σταμάτησε εκεί όμως, αφού μίλησε και για επικοινωνιακή εκμετάλλευση του μνημείου, λέγοντας ότι για πρώτη φορά είδε να αποκαλύπτεται τμηματικά ένα ψηφιδωτό.

Η οργισμένη απάντηση της Περιστέρη για τους αρχαιολόγους των γραφείων

Η Κατερίνα Περιστέρη σε δήλωσή της την Τρίτη χαρακτήρισε «αντιεπιστημονικό» να εκφέρει κάποιος μέσα από ένα γραφείο άποψη για έναν αρχαιολογικό χώρο τον οποίο ποτέ δεν έχει επισκεφθεί και πρόσθεσε ότι «η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, στον απαραίτητο χρόνο, υπακούοντας απολύτως στις ανάγκες του έργου και των ευρημάτων».

Αρνήθηκε για ακόμα μια φορά πως ασκείται οποιουδήποτε είδους πίεση και διευκρίνισε ότι η επιστημονική ομάδα «δουλεύει με βάση τα ανασκαφικά στρώματα, απ\’ όπου αφαιρείται σταδιακά και με ιδιαίτερη προσοχή το αμμώδες χώμα. Χρησιμοποιείται ταινία για την αφαίρεσή του, ελέγχεται καθ\’ όλη την πορεία της και στη συνέχεια κοσκινίζεται. Όπου κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με την υφή του χώματος, χρησιμοποιείται φτυάρι ή σέσουλα για την αφαίρεσή του».

Προχωρώντας σε λεπτομέρειες, ενημέρωσε ότι με ιδιαίτερη προσοχή αφαιρέθηκε, σε πάχος 0,20 μ., το επικαθήμενο χώμα επί του ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο αποκαλύφθηκε σταδιακά, κατά τομές, λαμβάνοντας υπόψη και τις εργασίες αντιστήριξης και υποστύλωσης των πλαϊνών τοίχων, που πραγματοποιούνται παράλληλα, τόσο για την ασφάλεια του μνημείου, όσο και των εργαζομένων.

Άλλωστε, σύμφωνα με την κ. Περιστέρη, τα όσα αναφέρει επιβεβαιώνονται και με την προσεκτική ανάγνωση του δίλεπτου βίντεο. Η ίδια διευκρινίζει ότι «στο σημείο όπου η έμπειρη συντηρήτρια χρησιμοποιεί \”σκαρπέλο\”, δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου, τα οποία ήταν κολλημένα στην επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να καθαριστεί το δάπεδο. Ο χώρος ο οποίος ανασκάπτεται εσωτερικά του τάφου δεν έχει να κάνει με περιοχή εξομάλυνσης εδάφους, όπως αναφέρθηκε, αλλά με ανασκαφικό στρώμα».

Τέλος, χαρακτήρισε για ακόμα μια φορά «λυπηρό» για μια τόσο σημαντική ανασκαφική έρευνα οι πολυεμφανιζόμενοι μη αρχαιολόγοι να περιορίζονται μόνο σε πικρόχολα σχόλια για τον τρόπο που δουλεύει με τους συνεργάτες της, εκφράζοντας ταυτόχρονα και το παράπονό της για το γεγονός ότι «δεν άρθρωσε κανείς από αυτούς έναν καλό λόγο για όλη την προσπάθεια και τον αγώνα των ανθρώπων, όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται καθημερινά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, στο ταφικό μνημείο».

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook