Tην απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιολάδου για το τρέχον ελαιοκομικό έτος, ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τα 4 επιμελητήρια της Κρήτης.

Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων σημειώνουν ότι η περυσινή ελαιοκομική χρονιά ήταν καταστρεπτική για τους παραγωγούς και επομένως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά σε ΦΠΑ αφού δεν ικανοποιούν τους όρους απαλλαγής από την καταβολή του που βασίζεται στον εξαγωγικό τζίρο.

Ακολουθεί η επιστολή

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, η περυσινή ελαιοκομική χρονιά ήταν καταστροφική για τη χώρα μας με την παραγωγή να πέφτει στους 110-120 χιλ. τόνους και με κατά τόπους τεράστια ποιοτικά προβλήματα. Ειδικά στο νησί μας η παραγωγή έπεσε κάτω από τους 25 χιλ. τόνους (δηλαδή κάτω από το 25% μιας μέσης παραγωγικής χρονιάς). Αντίθετα, φέτος η ελληνική παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 250 με 280 χιλ. τόνους, ενώ ειδικότερα στην Κρήτη, η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί πάνω από 80 χιλ. τόνους, με καλές ποιότητες.

Δεδομένου ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις λαμβάνουν απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ, βάσει του εξαγωγικού τζίρου που σημείωσαν την προηγούμενη χρονιά, είναι αυτονόητο ότι λόγω των μηδαμινών εξαγωγών πέρυσι, φέτος θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά σε ΦΠΑ (σε σύγκριση με μία μέση παραγωγική χρονιά για την Κρήτη). Στη συνέχεια θα περιμένουν, ίσως και επί χρόνια, να τους επιστραφεί από το κράτος, κάτι που θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τις χρηματοροές τους.

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την ανησυχία μας, για την πορεία ενός στρατηγικού κλάδου για το νησί μας, ο οποίος βάλλεται τα τελευταία χρόνια και πιστεύουμε ότι η παρέμβασή σας είναι αναγκαία προκειμένου να αρθεί μια άδικη εν πολλοίς διαδικασία, η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει «ανωμαλίες» στην αγορά του λαδιού φέτος. Η πρόταση μας είναι να γίνεται εκκαθάριση ανά μήνα εντός της ελαιοκομικής περιόδου από τις επιχειρήσεις που εξάγουν ελαιόλαδο, και να απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι εξαγωγές ελαιόλαδου, ενώ να καταβάλλεται κανονικά ο ΦΠΑ για τις πωλήσεις στο εσωτερικό. Δηλαδή οι εξαγωγείς να δηλώνουν στις κατά τόπους εφορίες τις ποσότητες που εξάγουν και τους πελάτες τους, και στη συνέχεια αφού ελεγχθούν, να αποδίδουν το αντίστοιχο ποσό ΦΠΑ.

Με αυτό τον τρόπο, θ’ απαλλαγούν από ένα σημαντικό οικονομικό και γραφειοκρατικό κόστος εκατοντάδες επιχειρήσεις σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως αυτός των εξαγωγών του ελαιολάδου σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία. Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις παραπάνω επισημάνσεις, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook