Το ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και ο Σύλλογος «Φίλοι του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης» συνδιοργανώνουν τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19.30 εκδήλωση με θέμα:

«Δημήτριος Μιχελογιάννης Σ/χης π.δ. Η συμβολή του Αρχείου του στη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης»

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι συνδιοργανωτές και θα ομιλήσουν: ο Δημήτρης Νικολακάκης με θέμα «Δημήτριος Μιχελογιάννης, ο Στρατιωτικός, ο Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο Άνθρωπος» και ο Κωνσταντίνος Φουρναράκης με θέμα «Το Αρχείο Μιχελογιάννη στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης». Παρέμβαση θα κάνει ο Σήφης Δ. Μιχελογιάννης.

Ο Δημήτριος Μιχελογιάννης γεννήθηκε το 1890 στη Ραμνή Αποκορώνου και απεβίωσε το 1980, στην Αθήνα. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατετάγη εθελοντής στους Βαλκανικούς Πολέμους, όπου διεκρίθη ιδιαίτερα και έγινε αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Στη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας τραυματίστηκε σοβαρά και μετετάγη στην τάξη των αξιωματικών πολεμικής διαθεσιμότητας. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση.

Ως διοικητής του 2ου Τάγματος του 14ου Συντάγματος ΕΛΑΣ στη μάχη της Παναγιάς κατά των Γερμανών (12-14 Νοεμβρίου 1944) «επεδείξατο ικανότητα, τόλμην, ευστροφίαν πνεύματος, ηρωισμού αφάνταστου και περιφρόνησιν προς τον θάνατον», σύμφωνα με την ημερήσια διαταγή της 5ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Το Αρχείο του Δημητρίου Μιχελογιάννη έχει παραχωρηθεί στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και αποτελεί πολύτιμη ιστορική πηγή για την Εθνική Αντίσταση στο Νομό Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook