​Ενάμισι μήνα μετά το θάνατο του αδελφού της, του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου που βρήκε βασανιστικό θάνατο, παλεύοντας, μάταια, να σώσει μια 44χρονη μητέρα δύο παιδιών, η αδελφή του μιλά για παραλείψεις και λάθη της Πυροσβεστικής που στοίχισαν τη ζωή δύο ανθρώπων στην πυρκαγιά της 12ης Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Φάληρο.

«Τιμή για το Μάνθο είναι να αποδοθούν ευθύνες στους έχοντες, ώστε να μην κινδυνέψει ξανά κανείς μας.» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Με όση ψυχική δύναμη της έχει απομείνει περνά την πόρτα τη διώροφης οικίας, όπου έχασε τη ζωή του, ο αδελφός της, σε μια προσπάθεια να μας εξηγήσει από πού ξεκίνησε η φωτιά, πως επιχείρησε ο αδελφός της να απεγκλωβίσει τους ενοίκους αλλά και πως «έπεσε σαν ήρωας», εκλιπαρώντας, για βοήθεια.

«Κανένας πυροσβέστης δεν θέλησε να βοηθήσει τον Μάνθο ούτε από το ένα ούτε από το άλλο μπαλκόνι.» αναφέρει.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 9:00 το βράδυ όταν από άγνωστη αιτία ξέσπασε πυρκαγιά στο κατάστημα με υδραυλικά που διατηρούσε ο σύζυγος της 44χρονηςστο ισόγειο του διώροφου σπιτιού. Πολύ γρήγορα η φωτιά εξαπλώθηκε στο πατάρι που υπήρχε ανάμεσα στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο και από εκεί οι καπνοί έπνιξαν όλο το κτίριο.

Όπως λέει η Βασιλική, ενώ ο αδελφός της μαζί με έναν ακόμη συνάδελφό του ανέβηκαν στον δεύτερο όροφο για να απεγκλωβίσουν την 44χρονη μητέρα, δεν κατάφεραν να την εντοπίσουν παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλαν. Τότε, βγήκαν από το διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου και ενώ ο συνάδελφος του Ματθαίου εγκατέλειψε το κτίριο, ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης μπήκε ξανά στο διαμέρισμα, πήγε στο υπνοδωμάτιο και από εκεί βγήκε στο μπαλκόνι του διαμερίσματος καθώς καταλάβαινε ότι το οξυγόνο του τελειώνει.

«Στο μπαλκόνι ζητούσε βοήθεια, το λέει όλη η γειτονιά. Τον είδανε να κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να ζητάει βοήθεια. Το κέντρο του ζητά να επαναλάβει, δεν νομίζω ότι ένας άνθρωπος που κινδυνεύει μπορεί να επαναλάβει. Δεν επανέλαβε, έμεινε αναίσθητος και στη συνέχεια πέθανε.» υπογραμμίζει η Βασιλική.

Σύμφωνα με την ίδια οι ενισχύσεις έφτασαν πολύ αργά. Όπως υποστηρίζει, αν και στο συμβάν βρέθηκαν κάποια στιγμή 47 πυροσβέστες, τον άφησαν να πεθάνει αβοήθητο. Όσο για το κλιμακοφόρο, η Βασιλική καταγγέλλει ότι έφτασε όταν ήταν, ήδη, πολύ αργά, για τον αδελφό της.

«Η οικογένεια του θύματος κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να πληροφορηθεί τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Μάνθος και ιδίως για να ενημερωθεί για τις παραλείψεις κα τα σφάλματα που έκαναν οι αρμόδιοι για μια ηθική τους δικαίωση όλη η οικογένεια.» λέει ο Αντώνης Φούσας δικηγόρος οικογένειας πυροσβέστη

Επιπλέον, η αδελφή του 33χρονου κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο σταθμό όπου υπηρετούσε ο αδελφός της αλλά και για συχνές αναφορές πυροσβεστών για ελλιπή έλεγχο των φιαλών και ανεπάρκεια του χορηγούμενου οξυγόνου.

Η οικογένεια του αρχιπυροσβέστη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες ενώ έχει ήδη στα χέρια της έκθεση ειδικού πραγματογνώμονα που είναι πρώην ανώτατος αξιωματικός της πυροσβεστικής.

«Από πλευράς οικογένειας δηλώσαμε παράσταση πολιτικής αγωγής, καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά, συγκεντρώσαμε όσο υλικό ήταν δυνατό, και πολύ σύντομα θα διαπιστωθεί γιατί χάθηκε αυτός ο άνθρωπος που με αυτοθυσία προσπάθησε να σώσει μια γυναίκα.» προσθέτει ο δικηγόρος.

Για τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του αρχιπυροσβέστη διενεργείται ΕΔΕ που όμως όπως καταγγέλλει η οικογένειά του, την έχει αναλάβει χαμηλόβαθμος αξιωματικός με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελέγξει τους ανωτέρους του.

star.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook