«Θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου τα επόμενα δύο χρόνια με τον καλύτερο τρόπο για την ευημερία των συμπολιτών» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά το καταστροφικό για τους Δημοκρατικούς αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών.

Ο πρόεδρος υπεραμύνθηκε των οικονομικών επιτευγμάτων της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά, που απαιτούν τη συνεργασία του Κογκρέσου.

Αναγνώρισε ότι σε πολλά ζητήματα υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές με τους Ρεπουμπλικάνους, ωστόσο, εξήγησε ότι υπάρχουν τομείς όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία και σύγκλιση θέσεων.

«Περιμένω συγκεκριμένη ατζέντα από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Υπάρχουν ζητήματα, για τα οποία η χώρα δεν μπορεί να περιμένει ούτε δύο χρόνια ούτε τέσσερα χρόνια. Πιστεύω σε μια παραγωγική συνεργασία με τον Μιτς ΜακΚόνελ» είπε, αναφερόμενος στον γερουσιαστή που θα αναλάβει (όπως όλα δείχνουν) επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία.

«Εξακολουθώ να πιστεύω σε αυτό που είχα πει πριν από 6 χρόνια -σαν σήμερα- όταν εξελέγην πρόεδρος: ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πραγματικά ενωμένες και όχι ένα σύνολο μπλε και κόκκινων πολιτειών» υπογράμμισε.

Πέταξε, πάντως, το «μπαλάκι» στη νέα πλειοψηφία, λέγοντας ότι οι πολίτες περιμένουν να δουν αποτελέσματα: «θέλουν να δουν να γίνεται η δουλειά που πρέπει να γίνει».

Απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους, ο Ομπάμα τούς διαβεβαίωσε ότι έλαβε το μήνυμά τους: «Σας ακούω» είπε χαρακτηριστικά.

Σε μια πρώτη κίνηση συνεργασίας με το νέο Κογκρέσο, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Σώμα να εγκρίνει ποσό 6 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του Έμπολα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την πορεία των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο πρόεδρος εκτίμησε ότι οι επιδρομές έχουν αποδυναμώσει το χαλιφάτο και ότι αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι να πληγεί η γραμμή ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτούν πλειοψηφία 52 εδρών σε σύνολο 100.

Οι έδρες των Δημοκρατικών είναι τουλάχιστον 45, ενώ οι έδρες που υπολείπονται δεν θα αλλάξουν σε καμία περίπτωση τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία και πριν βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, η εικόνα είναι ανάλογη. Οι Ρεπουμπλικανοί ενισχύουν την πλειοψηφία τους σε 244 έδρες σε σύνολο 435 μελών και οι μειοψηφούντες Δημοκρατικοί υποχωρούν σε 157 έδρες.

in.gr