Τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες διεθνών επιχειρήσεων-κολοσσών με τις αρχές του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου αποκαλύπτει η μεγαλύτερη στην ιστορία διαρροή εγγράφων με αποφάσεις που δίνουν το πράσινο φως σε σχέδια εταιρειών για την φορολογική ελάφρυνσή τους.

Τα απόρρητα έγγραφα αφορούν περισσότερες από 343 επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται να έχουν διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από το Λουξεμβούργο και να έχουν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Αυτό αποκαλύπτει η νέα παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη σε σχεδόν 28.000 σελίδες απόρρητων εγγράφων από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και μία ομάδα 80 δημοσιογράφων από 26 χώρες.

Η εφημερίδα Τα Νέα είναι το μοναδικό ελληνικό μέσο ενημέρωσης που συμμετείχε στην εξάμηνη παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Άλλα μέσα που έλαβαν μέρος είναι οι εφημερίδες The Guardian στην Μεγάλη Βρετανία, Süddeutsche Zeitung στην Γερμανία, Le Monde, στην Γαλλία, Politiken στην Δανία, Folha de Sao Paulo στην Βραζιλία, Asahi Shimbun στην Ιαπωνία, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί CBC στον Καναδά και NDR στη Γερμανία και πολλοί ακόμα ειδησεογραφικοί οργανισμοί.

Τα έγγραφα αυτά που εξετάστηκαν από δημοσιογράφους του ICIJ περιλαμβάνουν εκατοντάδες ιδιωτικές φορολογικές αποφάσεις -γνωστές και ως «συμφωνίες»– που παρέχει το Μεγάλο Δουκάτο σε εταιρείες που επιδιώκουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Λουξεμβούργο επί μήνες συγκρούονται για την απροθυμία του τελευταίου να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με φορολογικές αποφάσεις του στην ΕΕ, η οποία διερευνά κατά πόσον οι συμφωνίες της χώρας με την Amazon και την Fiat παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Το Λουξεμβούργο παρείχε κάποιες πληροφορίες στην ΕΕ, αλλά αρνήθηκε, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, να κοινοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων που σχετίζονται με τις φορολογικές αποφάσεις. Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν κάποιο από αυτά τα έγγραφα είναι μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να αναζητούν οι ελεγκτές της ΕΕ, ωστόσο, πρόκειται για στοιχεία που αφορούν την ουσία της ευρωπαϊκής έρευνας για τις φορολογικές αποφάσεις του Λουξεμβούργου.

Και «άρωμα» Ελλάδας

Μεταξύ των εγγράφων, υπάρχουν 400 σελίδες ελληνικού ενδιαφέροντος. Αυτές περιλαμβάνουν εγκεκριμένα από το Λουξεμβούργο σχέδια για τη φορολογική ελάφρυνση επενδύσεων σε ακίνητα, μεταφορά κεφαλαίων και μερίσματα, δάνεια και άλλα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η συμφωνία για τη φορολογική αντιμετώπιση των εισπράξεων «κόκκινων» δανείων ελληνικών νοικοκυριών από εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο, που αγόρασε από ελληνικές τράπεζες ανασφάλιστες χορηγήσεις ονομαστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ, δίνοντας 32 εκατομμύρια.

Μέσα στις επόμενες ημέρες Τα Νέα θα προχωρήσουν στην δημοσίευση των ελληνικών υποθέσεων με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook