Στη λίστα με τους 3.200 σπουδαιότερους επιστήμονες του πλανήτη που μέσω του έργου, των ερευνών και των δυνατοτήτων τους φαίνεται πως θα επηρεάσουν δραστικά την πορεία της επιστήμης και της ζωής μας τα επόμενα χρόνια, βρίσκεται και ένας Κρητικός, ο Μανώλης Δερμιτζάκης που διαπρέπει στον τομέα της γενετικής.

Τη λίστα δημοσίευσε την Τρίτη η εταιρεία Thompson Reuters και μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται συνολικά 24 επιστήμονες ελληνικής καταγωγής.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης κατέχει την έδρα Γενετικής Louis-Jeantet στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Δερμιτζάκης πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα την εξελικτική βιολογία και την πληθυσμιακή γενετική του ρυθμιστικού DNA στα θηλαστικά και τη δροσόφιλα, στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Πριν λάβει την τρέχουσα θέλη του, εργάστηκε ως ερευνητής τόσο στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης όσο και στο Ινστιτούτο Σάνγκερ της Βρετανίας.

Πριν από λίγα χρόνια, ο κ. Δερμιτζάκης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ερευνητικό πρόγραμμα ENCODE, μια μεγάλη διεθνή απόπειρα να κατανοηθεί ο ρόλος του 90% του ανθρώπινου γονιδιώματος που ονομαζόταν μέχρι τότε άχρηστο. Στο πλαίσιο του ENCODE, ο κ. Δερμιτζάκης και οι συνάδελφοί του από όλον τον κόσμο βρήκαν πως τα γονίδια είναι απλώς τα ρήματα ενός πολύπλοκου συντακτικού, το οποίο χρειάζεται να ενεργοποιεί κατά περίπτωση και το λεγόμενο άχρηστο DNA προκειμένου να επιτελέσει μια λειτουργία.

Οι αποκαλύψεις του συγκεκριμένου προγράμματος έδειξαν πως η πολυπλοκότητα και η ποικιλομορφία του ανθρώπινου γονιδιώματος είναι τέτοια, ώστε να πρέπει να αναζητηθούν στις λεπτομέρειες οι αιτίες τόσο της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους όσο και των ασθενειών του. Μπορεί δύο άνθρωποι να είναι όμοιοι σε ποσοστό 99%. Το 1%, όμως, που τους διαφοροποιεί μπορεί να καθορίζει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για αυτούς, όπως για παράδειγμα το ύψος, το χρώμα ή την προδιάθεση ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Δείτε τη λίστα με τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες όπως την παρουσιάζει το ellines.com

\"http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/influential-ellines.jpg\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook