Ένα νέο ατομικό ρολόι, που «σπάει όλα τα ρεκόρ», είναι τόσο ακριβές που ούτε χάνει, ούτε κερδίζει ένα δευτερόλεπτο σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια (χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από την ηλικία της Γης).

Το ρολόι πλέγματος στροντίου είναι 50% πιο ακριβές από το προηγούμενο που κατείχε το ρεκόρ, το ρολόι κβαντικής λογικής του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ερευνητές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ρολόι είναι τέτοιας ακρίβειας, που μπορεί να αποκαλύψει ακόμη και την επίδραση της βαρύτητας στο χρόνο.

\"\"

Κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ στο εργαστήριο αστροφυσικής Joint Institute for Laboratory Astrophysics, από μια ομάδα ερευνητών από το NIST και το πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Jun Ye είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος, όταν αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το ρολόι: «Έχουμε ήδη σχέδια να πιέσουμε την απόδοση ακόμη περισσότερο. Μπορείτε να περιμένετε νέες ανακαλύψεις στα ρολόγια μας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια».

Από άποψη σταθερότητας, το νέο ρολόι ισοδυναμεί με την απόδοση του κορυφαίου στον κόσμο ατομικού ρολογιού υττερβίου (ytterbium) του NIST.

\"\"

Τα ατομικά ρολόγια λειτουργούν χάρη στην ταλάντωση των ατόμων μεταξύ δύο επιπέδων ενέργειας.

Στο ρολόι πλέγματος στροντίου, υπάρχουν μερικές χιλιάδες άτομα στροντίου σε μια στήλη οπτικών παγίδων λέιζερ.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ρολόι, το οποίο κατά τη διάρκεια όλης της ηλικίας του σύμπαντος, δε θα έχει χάσει ούτε ένα δευτερόλεπτο» δήλωσε ο Ye στο npr.org.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook