Η υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας, η στήριξη της οικοτεχνίας, η ενεργοποίηση των ανενεργών δικαιωμάτων στα οινάμπελα, η εξέλιξη του καταρροϊκού πυρετού αλλά και η νέα ΚΑΠ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή τομέα Κρήτης Θεανώς Βρέντζου με το γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μόσχο Κορασίδη.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση στο Υπουργείο στην Αθήνα, για το θέμα της δακοκτονίας το Υπουργείο τοποθετήθηκε θετικά απέναντι στην πρόταση της Αντιπεριφερειάρχη για αποκέντρωση του προγράμματος ώστε το πρόγραμμα να υλοποιηθεί απρόσκοπτα από την Περιφέρεια Κρήτης.

Εντός των επόμενων ημερών η Περιφέρεια Κρήτης ετοιμάζει και θα υποβάλει στο υπουργείο συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη πρόταση.

Η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο θέμα της οικοτεχνίας και την ψήφιση της σχετικής ΚΥΑ για την παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία των προϊόντων μικρών παραγωγών, καθώς όπως τόνισε ο τομέας θα ωφελήσει ιδιαίτερα και σημαντικά στην ανάπτυξη της υπαίθρου, την ενίσχυση του εισοδήματος των μικρών παραγωγών, την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας του νησιού μας, την προώθηση των τοπικών ποιοτικών προϊόντων ενώ θα περιορίσει αισθητά την εξάρτηση της πρωτογενούς παραγωγής από τους μεσάζοντες.

Η διαδικασία ψήφισης της σχετικής ΚΥΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως ενημερώθηκε η Αντιπεριφερειάρχης από το Γενικό Γραμματέα, σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί και θα μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος από τους παραγωγούς, που ήδη έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον.

Για το θέμα της αμπελουργίας που επίσης απασχολεί έντονα το νησί, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ενεργοποίησης των ανενεργών δικαιωμάτων στα οινάμπελα.

Συζητήθηκε ακόμα το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος του καταρροϊκού πυρετού και ζητήθηκε μάλιστα από το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει άμεσα τη διαδικασία και την πρόληψη του προβλήματος, επειδή η δυνατότητα εντοπισμού και σφαγής (εκρίζωση της νόσου), δεν είναι πλέον εφικτή στην Ελλάδα.

Ο κ. Κορασίδης διαβεβαίωσε την Αντιπεριφερειάρχη, ότι είναι ήδη σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύντομα θα κατατεθούν προτάσεις και δράσεις, για το πρόβλημα.

Η κα Βρέντζου έθιξε για μια ακόμα φορά το θέμα της νέας ΚΑΠ, τονίζοντας τις απώλειες της ενίσχυσης των παραγωγών της Κρήτης, που θα προκύψουν με την πρόταση του υπουργείου για διαίρεση των εκτάσεων σε τρεις Περιφέρειες.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης, Ζαχαρίας Σωμαράς.