Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου:

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου ανακοινώνει την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην ΠΕ Ηρακλείου, για τη φετινή περίοδο.

Η συγκομιδή του ελαιόκαρπου στην ΠΕ Ηρακλείου μπορεί να ξεκινήσει από τις 15-11-2014, εκτός των Τοπικών Κοινοτήτων Παναγιάς, Ινίου, Λευκοχωρίου και Κάτω Πουλιών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και των Τοπικών Κοινοτήτων Αμιρών, Βαχού, Κεφαλοβρυσίου και Αφρατίου του Δήμου Βιάννου στις οποίες η συγκομιδή μπορεί να ξεκινήσει από τις 18-11-2014.

Σε ελαιώνες με υψηλό ποσοστό καρποφορίας όπου η συγκομιδή μπορεί να γίνει όψιμα, αν επικρατήσουν ήπιες καιρικές συνθήκες, ενδέχεται να υπάρξουν ικανοί δακοπληθυσμοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στον ελαιόκαρπο. Eφιστάται λοιπόν η προσοχή στους παραγωγούς εάν διαπιστώσουν νέα ζώσα προσβολή να διενεργήσουν ψεκασμό κάλυψης με δικά τους μέσα και με εγκεκριμένα εντομοκτόνα, πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως και επιτρέπονται μόνο δολωματικοί ψεκασμοί.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται το χρονικό περιθώριο που προβλέπεται για το χρησιμοποιούμενο φάρμακο από το τέλος του ψεκασμού μέχρι τη συγκομιδή.

Παρακαλούνται οι ελαιοτριβείς της Π.Ε. Ηρακλείου να ακολουθήσουν πιστά το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία μας για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων τους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Σας υπενθυμίζουμε ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου σε επίπεδο παραγωγού για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.