Στα 2,6 δισ. ευρώ εκτινάσσεται το μέγεθος της μαύρης τρύπας των εσόδων στο πεντάμηνο του έτους συνεπεία των υψηλών επιστροφών φόρου, των μειωμένων εισπράξεων από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και της βαθύτερης ύφεσης που βιώνει η ελληνική οικονομία. 
Μετά την υστέρηση του πρώτου τετραμήνου, ανεπίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για οριακή αύξηση των εσόδων κατά 2% τον περασμένο μήνα, με το πρόσημο ωστόσο να γυρνάει σε αρνητικό αν υπολογιστούν οι αυξημένες επιστροφές φόρων. Συγκεκριμένα λόγω των επιστροφών τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν τον Μάιο μείωση 10% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, προκαλώντας έναν πραγματικό πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο για το αν και τα επερχόμενα πρόσθετα μέτρα μπροούν να αντιμετωπίσουν τη μαύρη τρύπα, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, που έχει διαμορφωθεί από την υστέρηση των εσόδων όλο το προηγούμενο διάστημα.
Σημαντικός αριθμός κρατικών αξιωματούχων κάνει λόγο για διαρκώς λανθασμένες προβλέψεις, που κακώς πέρασαν στο σκέλος των εσόδων αλλά και για αδικαιολόγητη χαλάρωση του ελεγκτικού μηχανισμού. 
Ειδικότερα και σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου του 2010 ανήλθαν στα 17,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου πενταμήνου 20,519 δισ. ευρώ (μείωση 12,7%) και περυσινών εισπράξεων 19,757 δισ. ευρώ (μείωση 9,4%). Σημειώνεται ότι ο ετήσιος στόχος του προϋπολογισμού προβλέπει την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 8% σε σχέση με το περυσινό έτος.
Η υστέρηση αυτή σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 αποδίδεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη – κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού – ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού εφέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 44 εκατ. ευρώ αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου.

kerdos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook