Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης \”Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου\” κ. Κώστας Καμπιτάκης για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης μέσω καλωδίου με το Ισραήλ την Κύπρο και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή των \”Ελεύθερων Δημοτών Μαλεβιζίου αναφέρεται:

\”Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε ταχτικά μάρτυρες πληροφοριών που διοχετεύονται στον τύπο σχετιζόμενων με εξελίξεις στο θέμα της μετατροπής της Κρήτης σε ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΜΒΟ και της διασύνδεσης της μέσω καλωδίου με το Ισραήλ την Κύπρο και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Διοχετεύεται μάλιστα με έντεχνο τρόπο η πληροφορία πως οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί και πως το μόνο που απομένει για μας είναι να συνηγορήσουμε ή μη σε ήδη ειλημμένες αποφάσεις για τη χωροθέτηση της διασύνδεσης ή να προβούμε εμείς στη χωροθέτηση αυτή.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαλεβιζίου που έγινε στις 27/10/2014 ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης ανακοίνωσε, πως η Περιφέρεια Κρήτης αποδέχεται τη μετατροπή της Κρήτης σε ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΜΒΟ και πως έχει ήδη επιλέξει ως μοναδική θέση την Κορακιά, ο δε Δήμαρχος Μαλεβιζίου συμφώνησε απόλυτα με αυτή την τοποθέτηση, χωρίς όμως διεξοδική συζήτηση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκείνο όμως στο οποίο δεν απαντά η Περιφέρεια Κρήτης και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, είναι το γιατί πρέπει να γίνει η Κρήτη ενεργειακός κόμβος με σημείο διασύνδεσης την περιοχή μας. Υπηρετεί αυτή η επιλογή τα συμφέροντα του νησιού και της τοπικής κοινωνίας του ή υπηρετεί κάποια άλλα συμφέροντα;

Το πραγματικό πρόβλημα της Κρήτης είναι η εξασφάλιση της ενεργειακής της αυτάρκειας και της ευστάθειας του συστήματος. Η απάντηση ωστόσο στο πρόβλημα αυτό, δεν περιλαμβάνει υποχρεωτικά τη μετατροπή του νησιού σε ενεργειακό κόμβο.

Ο ενεργειακός κόμβος υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα κάποιων επιχειρηματικών ομίλων που δεν ενδιαφέρονται για την Κρήτη και την κοινωνία της, ενδεχομένως δε και κάποιες άλλες γεωπολιτικές στρατηγικές, που είναι αμφίβολο αν εξυπηρετούν τη χώρα, σίγουρα όμως αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της Κρήτης.

Η Περιφέρεια Κρήτης επιλέγει ελαφρά τη καρδία να ταυτιστεί με τα συμφέροντα αυτά σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, ταυτιζόμενη αντικειμενικά με τη μνημονιακή κυβέρνηση.

Η στρατηγική αυτή υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας, χαρίζοντας τον έλεγχο της ενέργειας σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα, και θέτει σε αμφισβήτηση τη δημοκρατία, αφού η πολιτική στον τομέα της ενέργειας δεν θα καθορίζεται πλέον από την κυβέρνηση, αλλά από τα συμφέροντα πολυεθνικών ομίλων, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που σήμερα οι περιβόητες αγορές ακυρώνουν κυβερνήσεις

Ο Δήμος Μαλεβιζίου χρόνια τώρα αποτελεί το σκουπιδότοπο του Νομού Ηρακλείου και της Κρήτης. Λιμενικές εγκαταστάσεις και ΑΗΣ στα Λινοπεράματα, βαριά οχλούσες εγκαταστάσεις στις παρυφές της Ρογδιάς και χωματερές, χαρακτηρίζουν την περιοχή του Δήμου και αποκλείουν όλες τις αναγκαίες πολιτικές ανάδειξης των φυσικών πόρων και πλεονεκτημάτων της περιοχής (Αλμυρός, Κέρη, Αμουδάρα, ενδοχώρα).

Η τοπική κοινωνία είναι όμηρος της απαράδεκτης κατάστασης που έχουν δημιουργήσει οι πιο πάνω εγκαταστάσεις και δραστηριότητες.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου έχει την υποχρέωση να διεκδικήσει για λογαριασμό του Δήμου την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, από εκείνους που τη μολύνουν. Την κοινωνική αυτή ανάγκη δεν υπηρετεί η ταύτιση του κ. Μαμουλάκη με τις επιλογές εκείνων που δημιούργησαν, συντηρούν και οξύνουν περαιτέρω την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κρατώντας σε ομηρία την τοπική κοινωνία. Δήμος και περιφέρεια χρωστούν κάτι πολύ σημαντικό στο Μαλεβίζι!

Το χρέος αυτό προς τους δημότες είναι ταυτόσημο με την οικολογική και παραγωγική αναγέννηση της περιοχής και προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των οχλουσών εγκαταστάσεων από το Δήμο. Η απομάκρυνση αυτή δεν υπηρετείται ούτε από την μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο, ούτε από την επιλογή της Κορακιάς, ως της θέσης όπου θα χωροθετηθεί αυτό.

Ο ενεργειακός κόμβος που χωροθετείται στην Κορακιά, θα διαιωνίσει και θα μεγαλώσει την εξάρτιση του δήμου από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, θα αιχμαλωτίσει και θα ευνουχίσει τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής.

Τεράστιες εκτάσεις της περιοχής του Δήμου σχεδιάζεται να καλυφθούν με ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και υβριδικά, καταστρέφοντας περαιτέρω το φυσικό περιβάλλον και εμποδίζοντας κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα στη βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Ήδη έχει δοθεί εντολή στον ΑΔΜΗΕ να σχεδιάσει τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις αυτού του είδους των εγκαταστάσεων με τη διαδιακσία του fast truck. Το σημερινό ήδη υποβαθμισμένο περιβάλλον θα φαντάζει παράδεισος, μπροστά στο νέο ζοφερό τοπίο που θα δημιουργηθεί.

Η τοπική κοινωνία δεν έδωσε εντολή στον κ. Μαμουλάκη να μετατρέψει την περιοχή του Δήμου σε κρανίου τόπο. Η τοπική κοινωνία δεν θα το επιτρέψει αυτό. Ζητά την εφαρμογή του δικού της σχεδίου ανάπτυξης, όπως αυτό έχει καταγραφεί στις θέσεις και απόψεις όλων σχεδόν των πολιτιστικών συλλόγων, κοινωνικών φορέων και άλλων συλλογικοτήτων της περιοχής.

Ως «Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου» πολιτευόμαστε υπέρ των πραγματικών κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών αναγκών του τόπου και αγωνιζόμαστε διεκδικώντας ανυποχώρητα:

1. Τη σταδιακή και με χρονοδιάγραμμα απομάκρυνση της ΔΕΗ και των άλλων οχλουσών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων από τα Λινοπεράματα. Ταυτόχρονα απαιτούμε μέχρι την απομάκρυνσή τους, ανταποδοτικά οφέλη για την οικολογική αποκατάσταση της περιοχής και τη λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων, για τη βελτίωση της ποιότητας του εισπνεόμενου αέρα, του υδροφόρου ορίζοντα και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

2. Την πλήρη απαγόρευση των λεγόμενων Βιομηχανικών ΑΠΕ από την περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου. Την άμεση ανάκληση όποιων και όσων αδειών έχουν χορηγηθεί από την ΡΑΕ και την απόρριψη κάθε σχετικής αδειοδότησης με τη διαδικασία του fast truck.

3. Την απόρριψη της μετατροπής της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο.

4. Την εκπόνηση επιδοτούμενου προγράμματος εγκατάστασης μικρών ΑΠΕ, σε όλες τις δομημένες επιφάνειες του Δήμου Μαλεβιζίου και της ευρύτερης περιοχής, (αρχής γενομένης από τα δημόσια κτήρια, τις γεωτρήσεις του Δήμου κλπ) με όφελος για τους δημότες την δωρεά κάλυψη των δικών τους ενεργειακών αναγκών και με διάθεση του τυχόν υπολοίπου στο δίκτυο της ΔΕΗ. Την επέκταση σε δεύτερο στάδιο της εγκατάστασης μικρών ΑΠΕ σε αγροτικές (οινοποιεία, τυροκομεία, κλπ) και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες (βιομηχανική περιοχή Τυλίσου κ.ά). Ζητούμε την ανάλογη προσαρμογή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της Κρήτης σ’ αυτή την κατεύθυνση και διεκδικούμε την προτεραιότητα του Δήμου Μαλεβιζίου στις εντάξεις των έργων και τις χρηματοδοτήσεις, ως την πιο στοιχειώδη μορφή εξόφλησης του χρέους του Ν. Ηρακλείου και της Κρήτης προς την κοινωνία του Μαλεβιζίου, που χρόνια τώρα σηκώνει το βάρος των οχλήσεων.

5. Στα πλαίσια αυτά μπορεί να συζητηθεί η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω καλωδίου (δημόσιας ιδιοκτησίας και ελέγχου), που θα εξασφαλίζει την ευστάθεια του όλου συστήματος, χωρίς να μετατρέπει την Κρήτη σε ενεργειακό κόμβο και να θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της χώρας και τη δημοκρατία. Υπάρχουν ήδη οι σχετικές μελέτες που προσδιορίζουν και το αναγκαίο είδος του καλωδίου, τη χωροθέτηση και το χρονοδιάγραμμα. Δεν ανήκει η Κορακιά στις θέσεις χωροθέτησης αυτού του καλωδίου. Η Περιφέρεια Κρήτης και ο δήμος Μαλεβιζίου μπορούν και οφείλουν να ταυτιστούν πολιτικά με αυτή τη θέση, αντί να λειτουργούν ως εργαλεία της κυβέρνησης που καταρρέει και ως προξενητές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα μας βρουν μπροστά τους όσοι σχεδιάζουν με αδιαφάνεια και θέλουν να φέρνουν προ τετελεσμένων γεγονότων την τοπική κοινωνία. Το Μαλεβίζι δεν θα γίνει η κερκόπορτα για την καταστροφή ολόκληρης της Κρήτης. \”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook