Τελευταία ενημέρωση: 13:10

Ολοκληρώθηκε σύσκεψη παρουσία του Υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, φορέων και βουλευτών της Κρήτης, στο ξενοδοχείο \”Ατλαντίς\”.

Αισιόδοξοι δηλώνουν φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Κρήτης μετά τις εξαγγελίες Χρυσοχοΐδη για ΒΟΑΚ και αεροδρόμιο

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη από την Ερωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα εκείνα που χρειάζονται ώστε να καλυφθούν όλες οι ελλέιψεις στην Εθνική Οδό από τα Χανιά εως τον Άγιο Νικόλαο.

\"\"

Αναφορικά με το αεροδρόμιο Ηρακλείου και μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε το πρωί από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό καθώς και τις προτάσεις που τα τελευταία χρόνια επεξεργάζονται ο ΣΕΤΕ και η Διοίκηση του αεροδρομίου Ηρακλείου, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις προκειμένου να δημιουργηθούν οι υποδομές εκείνες που θα καταστήσου το «Νίκος Καζαντζάκης» ένα σύγχρονο και λειτουργικό αεροδρόμιο.

Μιλώντας στο ο Δήμαρχος Ηρακλείου εξέφρασε την ικανοποίησή του μετά την πρωινή συνάντηση με τον Υπουργό, λέγοντας ότι «για μας το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» είναι προτεραιότητα ζωτικής σημασίας, δεν αφορά μόνο τις πτήσεις charter αλλά και τις πτήσεις εσωτερικού που αφορούν και τις 365 ημέρες του χρόνου»

\"\"

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης δήλωσε δικαιωμένος από τις εξελίξεις γιατί όπως είπε είναι προτάσεις που η αιρετή Περιφέρεια από το 2010 προωθεί.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Υπουργός παραχώρησε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Τι είπε για το ΒΟΑΚ

Με τη δέσμευση ότι θα δαπανηθούν όσα χρήματα χρειάζονται ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Υπουργός Υποδομών, πριν από λίγο, λέγοντας επίσης ότι αυτήν τη φορά το έργο θα προχωρήσει όπως οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Ο κ. Χυσοχοΐδης δεσμεύτηκα ρητά και κατηγορηματικά ότι για τη λειτουργία και την απόσβεση του έργου δεν θα υπάρξουν ποτέ διόδια, διευκρινίζοντας ότι είναι υποχρέωση του κράτους να πληρώνει το δάνειο που θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υλοποίησή του.

Ο Υπουργός αποσαφήνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το συνολικό κόστος του έργου γιατί πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί μια σειρά μελετών και να επεξεργαστούν τα δεδομένα εκείνα που επιτάσσουν την αναμόρφωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου σε ένα σύγχρονο και ασφαλές δρόμο που θα ξεκινά από τα Χανιά και θα καταλήγει στον Άγιο Νικόλαο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν είπε ούτε κουβέντα για το τμήμα Αγίου Νικολάου-Σητείας που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη διέλευση των οχημάτων, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά για τους κάθετους συνδετήριους άξονες και πολύ δε περισσότερο για το τι η πολιτεία και το υπουργείο του πρόκριτε να πράξει αναφορικά με το Νότιο Άξονα, έστω και σε επίπεδο σκέψεων και πρωταρχικών σχεδιασμών

Τί είπε για το αεροδρόμιο Καστελίου

Το αεροδρόμιο Καστελίου ξεκαθάρισε ότι έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης αφού για μεγάλα επενδυτικά κατασκευαστικά σχήματα θα διεκδικήσουν την υλοποίησή του.

«Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό», τόνισε ο υπουργός, «ότι για το μόνο μεγάλο αναπτυξιακό έργο της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα, η φάση υλοποίησης δεν μπορεί να ανασταλεί»

Σημείωσε τη στρατηγική σπουδαιότητα του έργου για την ανάπτυξη των μεταφορών, του τουρισμού και της διακίνησης των εμπορευμάτων , λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Κρήτη δικαιούται ένα τέτοιο μεγάλο έργο

Προσδιόρισε ότι αυτό δύναται να παραδοθεί λίγο μετά από το 2022.

15 εκατ. ευρώ για το «Ν. Καζαντζάκης»

«Μέχρι όμως την υλοποίηση του νέου διεθνούς αερολιμένα είναι απαραίτητο», τόνισε ο υπουργός, «να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές του υφιστάμενου αεροδρομίου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις που προκύπτουν από την επιβατική κίνηση καθώς επίσης να διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όσους εργάζονται σε αυτό

Για’ αυτό το λόγο άμεσα θα δαπανηθεί το ποσό των 15 εκατ. Ευρώ προκειμένου το «Ν. Καζαντζάκης» να πάρει τη μορφή που χρειάζεται και να αποκτήσει τη λειτουργικότητα που σήμερα δεν έχει»

Ερωτηθείς ο κ. Χρυσοχοΐδης αν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κολλήσει εκ νέου και τα τρία παραπάνω έργα δήλωσε:

«οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2016, ωστόσο καμία δημοκρατική διαδικασία που ξεκινά από το λαό δεν μπορεί να σταματά τα έργα ή να τα πηγαίνει πίσω.
Η υποχρέωση του κράτους προς του πολίτες σε επίπεδο έργων υποδομών δεν μπορεί να ματαιώνεται σε μια τέτοια χρονική συγκυρία.

Flashnews.gr / Κώστας Συλιγάρδος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook