Τους φόβους επιστροφής σε ανοιχτή σύγκρουση μετά τις εμπρηστικές κάλπες των φιλορώσων ενισχύουν καταγγελίες του Κιέβου ότι φάλαγγα με 32 άρματα μάχης και 30 φορτηγά με μαχητές και βαρύ οπλισμό πέρασε από το έδαφος της Ρωσίας στις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Συνεχίζεται η ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού και ρώσων μισθοφόρων στις γραμμές του μετώπου» δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο -χωρίς ο ίδιος να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία και δίχως να έχει επιβεβαιωθεί επί του παρόντος από τρίτες πλευρές η πληροφορία.

Σύμφωνα με τον Αντρίι Λισένκο, στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές επαρχία Λουχάνσκ πέρασαν την Πέμπτη 32 άρματα μάχης και 30 στρατιωτικά φορτηγά με μαχητές και στρατιωτικό εξοπλισμό. Στην ανατολική Ουκρανία φέρεται να πέρασε και φάλαγγα φορτηγών που μεταφέρουν τρεις σταθμούς ραδιοεπικοινωνίας.

Ουδέν σχόλιο ήλθε από τη Μόσχα σχετικά με τις δηλώσεις Λισένκο, ωστόσο νωρίτερα η Ρωσία είχε αποκρούσει εκ νέου κατηγορίες της Δύσης ότι αναπτύσσει περισσότερα στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν πέντε στρατιώτες και 16 τραυματίες στις ανατολικές επαρχίες.

Και οι αρχές των φιλορώσων στο Ντονέτσκ ανέφεραν ότι 15 πολίτες τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από θραύσματα οβίδων στις συγκρούσεις που μαίνονταν την Πέμπτη, ενώ οι συνοικίες της Κιέφσκι και Κουιμπιτσέφσκι αποτέλεσαν στόχο πυρών πυροβολικού.

Οι συνοικίες αυτές βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ένα από τα θερμότερα σημεία της σύγκρουσης μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε δώσει εντολή για στρατιωτικές ενισχύσεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου για να εμποδίσει τους αυτονομιστές να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και άλλα τμήματα της ουκρανικής επικράτειας.

Η ένταση έχει χτυπήσει ξανά «κόκκινο» μετά τις εκλογές των αυτονομιστών στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, όπου περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έξαρση της βίας τον Απρίλιο και την ανάκτηση του ελέγχου από τους φιλορώσους.

Κίεβο και Δύση καταγγέλλουν ως παράνομες τις κάλπες των αυτονομιστών και κλυδωνίζεται πλέον επικίνδυνα η εκεχειρία της 5ης Σεπτεμβρίου, παρόλο που έκτοτε έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι παρά τη συμφωνία που υπεγράφη στο Μινσκ.

Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ψηφοφορία της Κυριακής θεωρώντας ότι οι «πρόεδροι» του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο και του Λουχάνσκ Ιγκόρ Πλοτνίτσκι νομιμοποιούνται να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση στο Κίεβο.

Ο Πέτρο Ποροσένκο κατηγορεί τους αυτονομιστές ότι παραβίασαν την ειρηνευτική συμφωνία προειδοποιώντας ότι θα ανακληθεί νόμος για τη χορήγηση μερικής αυτονομίας. Ταυτόχρονα έχει διατάξει ενισχύσεις σε πόλεις-κλειδιά σε περίπτωση επίθεσης των φλορώσων.

Αν και επιμένει ότι ο ίδιος δεν έχει εγκαταλείψει το ειρηνευτικό σχέδιο, τονίζει ότι η Ουκρανία πρέπει να «αποκρούσει πιθανές επιθέσεις» και να μην επιτρέψει «την εξάπλωση του καρκίνου».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook