Η Αθήνα επιδιώκει να υπάρχει σαφής καταγραφή στα θέματα των θαλασσίων ζωνών στη Διακήρυξη του Καΐρου, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί κομβικό, για την ίδια, ζήτημα. Αυτό αναφέρουν προς «Το Βήμα» διπλωματικές πηγές, καθώς τις τελευταίες ώρες κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση του κειμένου που θα υιοθετηθεί κατά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος – Αιγύπτου – Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Νοεμβρίου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Το προσχέδιο έχει αποσταλεί στις τρεις πρωτεύουσες και υπηρεσιακοί παράγοντες εργάζονται επ\’ αυτού.

Είναι σαφές ωστόσο, επιμένουν οι ίδιες πηγές, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ανακοινώσεις ή δραματικές εξελίξεις στο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων Αθηνών – Καΐρου για το θέμα των θαλασσίων ζωνών.

Το τελευταίο διάστημα, το κλίμα δείχνει να βελτιώνεται στο ζήτημα αυτό, αλλά η πολυπλοκότητά του δεν επιτρέπει άλματα από τη μία ημέρα στην άλλη. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχει καταβληθεί ουσιαστική και μελετημένη προσπάθεια από το υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ένα από τα ζητήματα που θα θέσει ο έλληνας πρωθυπουργός προς την αιγυπτιακή ηγεσία είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί την οδό που μπορεί να ενώσει την Αίγυπτο με την Ευρώπη και ουσιαστικά η απόκτηση κοινών θαλασσίων ορίων Ελλάδος – Αιγύπτου ταυτίζεται με τα κοινά όρια Αιγύπτου – Ευρώπης.

Το Κάιρο έχει άλλωστε εκτιμήσει την υποστήριξη της Αθήνας, αλλά και της Λευκωσίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook