Λίγα 24ωρα μετά τη συντριπτική ήττα των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές, ο πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε με τους ηγέτες των νικητών στο Κογκρέσο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης.

«Το γεύμα με τους ηγέτες του Κογκρέσου είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε πού μπορεί να υπάρξει πρόοδος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρόντες, ο Χάρι Ριντ και η Νάνσι Πελόσι, πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων αντίστοιχα, και οι Ρεπουμπλικανοί ομόλογοί τους Μιτς ΜακΚόνελ και Τζον Μπένερ.

«Οι πολίτες θέλουν να δουν μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσά μας. Είναι η ευθύνη όλων μας, και κυρίως εμού προσωπικά, έναντι όλων των πολιτών, να προσπαθήσουμε προκειμένου να γίνει αυτό πραγματικότητα» τόνισε ο Ομπάμα.

Στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι απέκτησαν πλειοψηφία 52 εδρών σε σύνολο 100. Οι έδρες των Δημοκρατικών έπεσαν στις 46, ενω υπάρχουν και δύο ανεξάρτητοι.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία και πριν βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, η εικόνα είναι ανάλογη: ενισχύουν την πλειοψηφία τους σε 244 έδρες σε σύνολο 435 και οι μειοψηφούντες Δημοκρατικοί υποχωρούν στις 182 έδρες.

Αλλά και σε επίπεδο κυβερνητών, οι Δημοκρατικοί υποχώρησαν: μόλις 17, έναντι 31 των ρεπουμπλικάνων.

Ήδη, από την επομένη της βαριάς εκλογικής ήττας, ο Ομπάμα έτεινε χείρα συνεργασίας στους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων, τραβώντας όμως τις δικές του «κόκκινες γραμμές»: οι βασικές αρχές της πολιτικής της κυβέρνησής του δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ιδαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα περίθαλψης γνωστό ως Obamacare, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις τάξεις των αντιπάλων του.

«Μπορώ να δεχθώ υπεύθυνες αλλαγές, αλλά δεν πρόκειται να υπογράψω την ανάκληση του νόμου» ξεκαθάρισε.

Αλλά και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ, στις πρώτες του τουλάχιστον δηλώσεις, προσπάθησε να αφήσει στην άκρη τα μεγάλα «αγκάθια». Μίλησε για την ανάγκη να λειτουργήσει το Κογκρέσο και ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει νέο shutdown για το θέμα του προϋπολογισμού.

Αναφέρθηκε όμως στο Obamacare, λέγοντας χαρακτηριστικά: «πρόκειται για μεγάλο λάθος»...

in.gr