H Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «σημαντική επιδείνωση» της κρίσης και μια επιπλέον κλιμάκωσης της βίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, λίγες ώρες αφότου το Κίεβο κατήγγειλε ότι μία μονάδα τεθωρακισμένων, πυροβόλων και φορτηγών εισήλθε στην Ουκρανία από τη Ρωσία.

Δεκάδες οχήματα —32 τεθωρακισμένα, 16 συστοιχίες πυροβόλων Χόβιτσερ και 30 φορτηγά με πυρομαχικά και προσωπικό— πέρασαν τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας και εισήλθαν στις ανατολικές περιοχές της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντρίι Λισένκο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης ότι υπάρχουν προσκόμματα που εμποδίζουν την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, γεγονός που οδηγεί σε «περαιτέρω κλιμάκωση».

Ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους ωστόσο δεν αναφέρθηκε στις πληροφορίες περί διέλευσης των συνόρων από τη ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή, σύμφωνα με το γραφείο του.

Αντ’ αυτού υποστήριξε ότι το γεγονός ότι μια ρωσική αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια παρέκαμψε τους ελέγχους στα ουκρανικά σύνορα και τα τελωνεία, γεγονός το οποίο κατήγγειλε ως μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η Ρωσία έστειλε δύο αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία νωρίτερα αυτόν το μήνα, από τις οποίες καμία δεν πέρασε από ελέγχους στα ουκρανικά τελωνεία, όπως ανέφερε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Ο πρόεδρος επισήμανε μία σημαντική παρέκκλιση από την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Μινσκ, που οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της διένεξης» αναφέρεται στο δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας μετά τη συνομιλία Ποροσένκο-Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook