Κακά τα ψέματα, τα social media έχουν εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας. Οι γνωριμίες, η εύρεση εργασίας, η διαφήμιση, η ψηφιακή ψυχαγωγία, οι ειδήσεις, όλα πλέον κινούνται μέσω των social media. Πλατφόρμες όπως το Facebook, το Google, το Twitter, το LinkedIn, το Foursquare και το Groupon, έχουν αλλάξει τα δεδομένα τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην καθημερινότητά μας. Βέβαια, τέτοιου τύπου ιστοσελίδες δεν έγιναν αμέσως αποδεκτές από τον κόσμο, καθώς πέρασαν πολλά χρόνια για να περάσουν από την αμφισβήτηση στην αναγνώριση.

Η αποδοχή του κόσμου για τα social media είναι γεγονός και πλέον το διαδίκτυο έχει γεμίσει κουμπιά. Τι κουμπιά εννοώ; Μη μου πείτε ότι σχεδόν σε κάθε σελίδα που μπαίνετε δεν παρατηρείτε το Like του Facebook, το Tweet του Twitter, το νέο +1 του Google και το Share του LinkedIn; Κάποιες φορές όλα μαζί και κάποιες άλλες μερικά από αυτά.
Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης των κουμπιών αυτών; Φυσικά η δικτύωση.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το Facebook. Όσο αποτελεί μία ιστοσελίδα γνωριμιών και διατήρησης επαφών, άλλο τόσο είναι ένας χώρος ανταλλαγής απόψεων και ιδεών. Κάνοντας «Like» κάποιος σε ένα ενδιαφέρον άρθρο κάποιου blog, αυτόματα φωνάζει στους φίλους του «Ψιτ! Ρίξε του μια ματιά, εμένα μου άρεσε». Συνεπώς με τον τρόπο αυτό ο χρήστης παρουσιάζει μέσω του προφίλ του, κάτι που του έκανε εντύπωση, προτείνοντας να το διαβάσουν κι άλλοι.

Από την άλλη, η πλειοψηφία των sites έχουν υιοθετήσει τα social κουμπιά, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιακής διαφήμισης. Σαφώς και είναι διαφήμιση, και μάλιστα δωρεάν, το να κάνει ένας χρήστης «Like» ή «Tweet» ή «Share» κάποια από τις σελίδες ενός site. Την κοινοποιεί στους φίλους του, προτείνοντάς τους ουσιαστικά να επισκεφθούν την εν λόγω ιστοσελίδα.

Τελικά, από τα κουμπιά των social media το κέρδος είναι αμφίδρομο. Από τη μία οι καταναλωτές μοιράζονται με τους φίλους τους αυτά που τους ενδιαφέρουν και από την άλλη οι οργανισμοί κερδίζουν «clicks» και κίνηση στα sites τους.

Συμπέρασμα; Ζούμε στην εποχή των κουμπιών, τα οποία κάποιοι χρησιμοποιούν συνεχώς και κάποιοι άλλοι ίσως τα θεωρούν κουραστικά και τα αγνοούν. 

gugoo.gr