Την πρώτη μαύρη επέτειο από το φονικό πέρασμα του σούπερ τυφώνα Χαϊγιάν που σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή στα νησιά των Φιλιππίνων τιμούν οι επιζήσαντες που συγκεντρώνονται κατά δεκάδες χιλιάδες γύρω από τους μαζικούς τάφους όπου συγγενείς και φίλοι τους τάφηκαν βιαστικά.

Οι καμπάνες στις εκκλησίες χτύπησαν ταυτόχρονα, ο κόσμος άναψε κεριά στους τάφους και τήρησε ενός λεπτού σιγή όταν άρχιζε η ημέρα στην ανατολική πόλη Τακλομπάν, τη χειρότερο πληγείσα περιοχή από τον τυφώνα.
Χιλιάδες επιζήσαντες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην οποία πρωτοστατούσαν οι αποκαλούμενοι «περιπατητές μέσα στη λάσπη» – καθώς είχαν καλυφθεί ολόκληροι με λάσπη για να τονίσουν τα δεινά που περνούν – για να καταγγείλουν την εγκατάλειψή τους από την κυβέρνηση, την οποία κάλεσαν να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τον κόσμο από μελλοντικές καταστροφές.

Ολονυχτία τελέστηκε σε στάδιο της πόλης που είχε χρησιμοποιηθεί ως κέντρο υποδοχής επί μήνες μετά το πέρασμα του Χαϊγιάν.

Ο δήμαρχος της Τακλομπάν Αλφρεντ Ρομουάλντεζ προΐστατο σε επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους και κάλεσε τον κόσμο να προετοιμαστεί για την έλευση και άλλων τυφώνων εξίσου σφοδρών με τον Χαϊγιάν.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο Χαϊγιάν είναι πλέον το νέο σύνηθες φαινόμενο, είναι νέος τρόπος ζωής και πρέπει να προετοιμαστούμε γι \’αυτό. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και να προσευχηθούμε να αναπαυθούν ειρηνικά καθώς εμείς συνεχίζουμε τη ζωή μας» ανέφερε.

«Μου λείπουν φοβερά τα παιδιά μου. Γιε μου μου λείπεις, σ \’αγαπώ τόσο πολύ», λέει η 41χρονη Τζόζεφιν Κρισοστόμο, από τα προάστια της μεγάλης αλλά κατεστραμμένης Τακλομπάν που έχασε τα τρία της παιδιά στη θύελλα.
«Είμαι τόσο μόνη, τρώω και κοιμάμαι νωρίς γιατί δεν αντέχω τη μοναξιά τη νύχτα», δήλωσε η Λίλια Οζαχάι, 77 ετών, που έχασε τη θετή της κόρη και τον εγγονό της στην σφοδρή καταιγίδα.

Η καταστροφή της 8ης Νοεμβρίου του 2013 στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 7.350 ανθρώπους. Ο Χαϊγιάν σχηματίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό και σάρωσε νησιά των κεντρικών Φιλιππίνων με τους ισχυρότερους ανέμους που έχει καταγραφεί ποτέ στην ξηρά, άνω των 300 χλμ. την ώρα, προκαλώντας γιγάντια παλιρροϊκά κύματα που έσκαζαν στην ακτή, ισοπεδώνοντας τουλάχιστον ένα εκατομμύριο σπίτια, καταστρέφοντας βασικές υποδομές και γκρεμίζοντας εμπορικά κέντρα.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι στις 44 επαρχίες που επλήγησαν από τον τυφώνα ο οποίος προκάλεσε υλικές ζημιές ύψους 12,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου τα 14 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν το 15% του πληθυσμού της χώρας, ζουν στην πληγείσα περιοχή, έναν τόπο με φυτείες και περιοχές αλιείας, που συγκαταλέγεται στους φτωχότερους των Φιλιππίνων.

Παραμορφωμένη η Τακλομπάν, το μεγάλο λιμάνι της περιοχής, συγκεντρώνει σήμερα μεγάλο αριθμό πληθυσμού, με την κυκλοφοριακή συμφόρηση να είναι σύνηθες φαινόμενο, τις αγορές με φρενήρεις ρυθμούς, κατάμεστα εμπορικά κέντρα και μεγάλες ουρές έξω από τα καταστήματα ταχείας εστίασης.

Στην ύπαιθρο, οι πράσινοι ορυζώνες μαρτυρούν την εντατική καλλιέργεια που επέτρεψε σε εκατομμύρια ανθρώπους να επιβιώσουν, την ώρα που εθνικές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν χρηματοδοτήσει χιλιάδες νέες κατοικίες.

«Αν αυτό είχε συμβεί σε άλλες χώρες της περιοχής, η ανάκαμψη δεν θα ήταν σίγουρα τόσο γρήγορη», δήλωσε ο Πίτερ Αγκνιου, αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Αλλά θα χρειαστούν χρόνια για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας μετά την καταστροφή στις φυτείες με τους κοκκοφοίνικες και στις περιοχές αλιείας, που είναι βασικοί τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας.

Το μέσο εισόδημα σε ένα νοικοκυριό της περιοχής αυτής ήταν κατά 25% λιγότερο του εθνικού μέσου όρου πριν από τον τυφώνα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Και το χάσμα έχει μεγαλώσει επικίνδυνα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook