Άρθρο παρέμβαση από το πρακτορείο Trend.az, δείχνει τη σαφή ενόχληση του Μπακού για τις πρόσφατες εξελίξεις και την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ.

Επισήμως η εταιρεία Socar εκφράζει τις ευχαριστίες της για την εργασία της Κομισιόν γύρω από την έγκριση της μεταβίβασης του 66% ΔΕΣΦΑ. Την ίδια στιγμή πάντως φαίνεται ότι στο Μπακού ότι υπάρχει ένα ολοένα και αυξανόμενο κύμα δυσαρέσκειας, προς τις αποφάσεις της Κομισιόν, το οποίο μάλιστα αποτυπώνεται και σε μέσα ενημέρωσης που εκφράζουν την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χθεσινό άρθρο της αρχισυντάκτριας του πρακτορείου Trend.az το οποίο έχει τίτλο «θέλει η Ευρώπη την ανάμειξη του Αζερμπαϊτζάν στην ενεργειακή ασφάλεια;»

Αφορμή για το άρθρο της Aynur Gasimova, στάθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού να προχωρήσει σε βάθος έρευνα για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar.

«Η Ευρώπη θέλει πραγματικά να βρει μια εναλλακτική όπως ισχυρίζεται;» τονίζει το άρθρο της Gasimova, που δίνει ορισμένες απαντήσεις και σε ζητήματα που ανεπίσημα έχουν εγερθεί από την πλευρά της Gazprom. Όπως για παράδειγμα ότι ο αγωγός TAP δεν είναι ιδιοκτησία της Socar αλλά μετέχουν σε αυτόν οι BP, Statoil, Fluxys, Enagas & Axpo, εταιρείες που εμπλέκονται κατά κάποιο τρόπο στην προμήθεια αερίου στην Ευρώπη.

Το άρθρο επισημαίνει ότι οι βασικές ενεργειακές αποφάσεις της ΕΕ καθορίζονται από το ζητούμενο της ενεργειακής ασφάλειας και των εναλλακτικών πηγών προμήθειας. Οι νότιες και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης υποφέρουν περισσότερο όταν εμφανίζονται προβλήματα ενώ ακριβώς ο νότιος διάδρομος στοχεύει κυρίως στο να ανοίξει αυτήν την περιοχή, με κύριο προμηθευτή το Αζερμπαϊτζάν, σημειώνει η ίδια.

Για τους όγκους του ρωσικού αερίου και κατά πόσο αυτοί είναι συγκρίσιμοι με τις ποσότητες του Αζερμπαϊτζάν το άρθρο σημειώνει ότι οι όγκοι κατανάλωσης φυσικού αερίου στις χώρες, από όπου θα διέλθει ο νότιος διάδρομος και οι προεκτάσεις του, δεν είναι τόσο υψηλοί και επομένως το αέριο που θα προσφερθεί σε αυτές τις περιοχές είναι περισσότερο από αρκετό.

Με βάση τα νούμερα των καταναλώσεων στην περιοχή, αποδεικνύεται ότι η προμήθεια αερίου από το Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή είναι τεράστιας σημασίας για την νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Τα διαφορετικά κριτήρια που τηρεί η Ευρώπη σε σχέση με το Αζερμπαϊτζάν, δεν εκπλήσσουν κανένα. Ωστόσο εάν παλαιότερα η Ευρώπη χρησιμοποιούσε διπλά κριτήρια σε σχέση με την πολιτική, τώρα προσπαθεί να τα χρησιμοποιήσει και στην οικονομία. Εναπόκειται στην Ευρώπη να αποφασίσει τι θέλει. Ωστόσο είναι η ώρα για την Ευρώπη να μάθει να χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εταίρους της» καταλήγει το άρθρο.

Αμπντουλάγιεβ: Υπάρχουν και αλλού μέρη για να επενδύσει κανείς

Εξάλλου, σήμερα ο διευθύνοντας της SOCAR, Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ, κράτησε ψύχραιμη στάση αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του σχετικά με την έρευνα της Κομισιόν για την πώληση του ΔΕΣΦΑ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη όταν μιλάμε για κράτη-μέλη της Ε.Ε. Καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., πρέπει να περάσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία. Οι σχετικές εργασίες είναι υπό εξέλιξη και η Ελλάδα χρειάζεται τη συγκεκριμένη πώληση. Αλλιώς, υπάρχουν πολλά άλλα μέρη για επενδύσεις και σχέδια πιο κερδοφόρα. Η Ελλάδα, πάντως, ενδιαφέρεται για αυτό».

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook