Η αλήθεια είναι ότι η Κύπρος το πάλεψε για τον σταθμό LNG στο Βασιλικό. Επί μακρόν προσπάθησε να πείσει τους Ισραηλινούς να στείλουν κάποιες ποσότητες από τα δικά τους κοιτάσματα ώστε να μπορέσει να πατήσει σε στέρεες βάσεις το όλο σχέδιο, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το Ισραήλ προτίμησε να εξάγει το αέριο του Ταμάρ και του Λεβιάθαν στις γειτονικές χώρες και για τις εξαγωγές πέραν της γειτονιάς μας φαίνεται πως επιλέγει τους σταθμούς LNG της Αιγύπτου. Αν και υπάρχει ένας σχετικός διχασμός στο Τελ Αβίβ σχετικά με τα θέματα αυτά, η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι ο σταθμός της Κύπρου δεν θα εξυπηρετούσε τα ισραηλινά συμφέροντα, παρόλο που υπάρχει, δίχως αμφιβολία, η διάθεση για μια στενή συνεργασία με την Λευκωσία στα ενεργειακά.

Το εύλογο ερώτημα στο εξής είναι ποια ακριβώς μορφή θα μπορούσε να λάβει η διμερής ενεργειακή συνεργασία απουσία του Βασιλικού. Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν αρκετοί άλλοι τομείς που οι δύο χώρες θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, όπως για παράδειγμα η συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων που βρίσκονται εκατέρωθεν των θαλασσίων συνόρων, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ή ακόμα και η ανάληψη νέων ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ από τις ισραηλινές πετρελαϊκές.

Για την Κύπρο, η ματαίωση του Βασιλικού δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση παραίτηση από την στόχευση για εξαγωγές φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατόν. Αντιθέτως, μάλιστα, η επιλογή της Λευκωσίας να στραφεί στην Αίγυπτο μαρτυρά μια αίσθηση επείγοντος, ώστε να καταφέρει η χώρα να υπογράψει εγκαίρως συμβόλαια εξαγωγής και με τον τρόπο αυτό να διασφαλίσει τα συμφέροντα των πετρελαϊκών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της.

Σε περίπτωση που η Κύπρος περίμενε τα αποτελέσματα των νέων ερευνών της Total και της Eni-Kogas, θα χρειαζόταν παραπάνω χρόνος για την κατασκευή του σταθμού στο Βασιλικό από ότι χρειάζεται για να κατασκευαστεί ένας αγωγός προς την Αίγυπτο. Παράλληλα, το κόστος του LNG στο Βασιλικό θα ήταν πολύ υψηλότερο και θα χρειαζόταν αγώνας ώστε να συμμετάσχουν μεγάλοι διεθνείς παίκτες με βαθιές τσέπες.

Βλέπουμε λοιπόν, με βάση τα παραπάνω, ότι η Κύπρος μάλλον επιλέγει την σίγουρη λύση της Αιγύπτου, η οποία προσφέρει λιγότερα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το Βασιλικό, αλλά παρουσιάζει και μεγαλύτερη ευκολία. Το αν θα επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόβλεψη για εξαγωγή του κυπριακού αερίου μέσω της Αιγύπτου είναι κάτι που ίσως να φανεί για πρώτη φορά στην προσεχή τριμερή συνάντηση στο Κάιρο αυτό το σαββατοκύριακο.

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook