Με λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή των Αρχών, Κλήρου και λαού κορυφώθηκε ο εορτασμός της 148ης Επετείου του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, στον πανίερο χώρο του Σεπτού αυτού Πατριαρχικού Σταυροπηγίου, όπου εκτυλίχθηκε το υπέρτατο Δράμα της Αρκαδικής Εθελοθυσίας την 8η Νοεμβρίου 1866.

\"\"

Το πρωί του Σαββάτου 8ης Νοεμβρίου 2014, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει την Σύναξη των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Ασωμάτων Δυνάμεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Καθολικό του Αρκαδίου.

Με τον Επίσκοπό συλλειτούργησαν ο Καθηγούμενος της Ιστορικής Μονής, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Άνθιμος Καλπάκης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρσανίου, Αρχιμ. Ευφραίμ Μανουσάκης, και Κληρικοί της Μητροπόλεώς μας.

Την Πανήγυρη τίμησε με την παρουσία του ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Μελέτιος Κουράκλης, Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος κήρυξε τον Θείο λόγο.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του ηρωικού Ηγουμένου Γαβριήλ και πάντων των εν Αρκαδίω τελειωθέντων και ολοκαυτωθέντων.

Απευθυνόμενος στους προσκυνητές ο Επίσκοπός κάλεσε όλους να παραδειγματιστούν από την ομοψυχία και την ευψυχία των Ηρώων του Αρκαδίου, ιδιαίτερα στους δίσεκτους αυτούς για την Πατρίδα μας χρόνους.

Στις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η Επίσημη Δοξολογία, κατά την οποία την Ελληνική Κυβέρνηση εξεπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Κρήτης κ. Γρηγόριος Ροκαδάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτριος Κόκκινος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διευθύνσεως Κρήτης Υποστράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης, καθώς και όλες οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του Ρεθύμνου.

\"\"

Στο τέλος της Δοξολογίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, καλωσορίζοντας στο Αρκάδι τον Εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως και όλες τις Αρχές του τόπου μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στους αιμοβαφείς χώρους της Μονής αναμιγνύονται η ευωδία του θυμιάματος και η οσμή του μπαρουτιού. Και ομίλησε για την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει εθνική ομοψυχία, προκειμένου να υπερβούμε ενωμένοι της κάθε λογής κρίσεις που μας βρίσκουν. Ο Επίσκοπός μας προανήγγειλε επισήμως ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τον επίσημο εορτασμό κατά το 2016 της Επετείου των 150 ετών από το Ολοκαύτωμα.

Στην αντιφώνησή του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος ομίλησε επίσης για την ομοψυχία και την ενότητα του λαού μας, ο οποίος γνωρίζει να αντιμετωπίζει κρίσεις και δυσκολίες και να αναδεικνύεται νικητής.

Ακολούθησε πομπή προς το Μαυσωλείο, όπου φυλάσσονται οι κάρες και τα οστά των Ηρώων του Αρκαδίου. Εκεί ο Επίσκοπός μας τέλεσε Ιερό Τρισάγιο, ενώ οι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών κατέθεσαν στέφανα.

\"\"

\"\"

Η Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook