Μια απρόσμενη εμφάνιση και μια θλιβερή εξαφάνιση μετράει τις τελευταίες ώρες το θαυμαστό βασίλειο της φύσης: στο Αφγανιστάν εθεάθη για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1948 το σπάνιο μοσχοφόρο ελάφι του Κασμίρ, ένα παράξενο πλάσμα με μακρούς κυνόδοντες. Στα δυσάρεστα, επιβεβαιώθηκε ότι ο μαύρος ρινόκερος της Δυτικής Αφρικής θεωρείται και επισήμως ως εξαφανισμένο είδος.

—Το ελάφι με τους κυνόδοντες

Τα ελάφια του Κασμίρ, όπως και τα άλλα έξι παρόμοια είδη μοσχοφόρων ελαφιών που ζουν σε περιοχές της Ασίας, χρησιμοποιούν τους μεγάλους κυνόδοντές τους κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος για να επιτεθούν σε άλλα αρσενικά και εντυπωσιάσουν θηλυκά, όχι όμως για να τραφούν.

Δυστυχώς τα ελάφια του είδους αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικό στόχο για τους λαθροκυνηγούς λόγω των αδένων όσφρησής τους, οι οποίοι αξίζουν από 20 έως και 45 χιλιάδες δολάρια το κιλό στη μαύρη αγορά. Το ελάφι του Κασμίρ χρησιμοποιείται για την παρασκευή παραδοσιακών φαρμάκων και αρωμάτων εδώ και αιώνες σε περιοχές της Ασίας, χάρη στο έκκριμα των μοσχοφόρων αδένων του.

Σύμφωνα με το Discovery News, οι αδένες πωλούνται στη μαύρη αγορά σε τιμές που μπορούν να ξεπεράσουν τα 40.000 δολάρια το κιλό.

Η έντονη λαθροθηρία και η απώλεια των βιοτόπων του το κατέστησαν σε είδος που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης, καθώς η τελευταία φορά που μια επιστημονική ομάδα εντόπισε ένα τέτοιο ελάφι ήταν το 1948.

Πρόσφατα αποστολή της Εταιρείας Προστασίας Άγριας Ζωής (WCS) συνάντησε το ακριβοθώρητο ζώο σε αλπικά λιβάδια και βραχώδεις χερσότοπους του βόρειου Αφγανιστάν, σε μια κατάφυτη περιοχή με γιουνίπερους και ροδόδεντρα, όπως αναφέρουν οι ζωολόγοι της αποστολής στην επιθεώρηση Oryx..

Σε ανακοίνωσή τους την περασμένη εβδομάδα, οι ερευνητές της WCS εντοπίζουν πέντε διαφορετικές θεάσεις του ελαφιού. Συγκεκριμένα καταγράφηκε ένα αρσενικό ελάφι τρεις φορές στην ίδια περιοχή της επαρχίας Νουριστάν στα ανατολικά του Αφγανιστάν, ένα θηλυκό με ένα παιδί, καθώς και άλλο ένα θηλυκό, το οποίο μπορεί να ήταν το ίδιο ελάφι χωρίς το μικρό της. Ωστόσο οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ελάφια ήταν δύσκολο να εντοπιστούν και να προσεγγιστούν, και δεν κατόρθωσαν να τα φωτογραφίσουν σε καμία από τις πέντε περιστάσεις.

«Το μοσχοφόρο ελάφι είναι ένας από τους ζωντανούς θησαυρούς του Αφγανιστάν» σχολίασε ο Πέτερ Τσάλερ από την ερευνητική ομάδα της WCS.

«Αυτό το σπάνιο είδος, μαζί με πιο γνωστά είδη όπως η λεοπάρδαλη του χιονιού, είναι η φυσική κληρονομιά αυτής της ταλαιπωρημένης χώρας» πρόσθεσε.

—Τέλος για τον μαύρο ρινόκερο

Ο μαύρος ρινόκερος της δυτικής Αφρικής κηρύχθηκε εξαφανισμένο είδος το 2011 από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Το υποείδος εθεάθη πρώτη φορά το 2006, ενώ στο χείλος της εξαφάνισης βρίσκεται και ο Βόρειος λευκός ρινόκερος, αλλά και ο ασιατικός της Ιάβας.

Από τους λαθροθήρες έχει γλυτώσει ο νότιος λευκός ρινόκερος που βρέθηκε κοντά στην εξαφάνιση στα τέλη του 19ου αιώνα έως ότου λήφθηκαν μέτρα αναγέννησης του πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα, σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι στη φύση περίπου 20.000 λευκοί ρινόκεροι. Σύμφωνα με τον Σάιμον Στιούαρτ, πρόεδρο της επιτροπής επιβίωσης των ειδών της IUCN εάν είχαν ληφθεί παρόμοια μέτρα για τους ρινόκερους της βόρειας Αφρικής.

—Τα θηλαστικά και άλλα είδη σε κίνδυνο

Η επικαιροποιημένη έκθεση της IUCN αποκαλύπτει ότι το ένα τέραρτο των θηλαστικών παγκοσμίως κινδυνεύει με εξαφάνιση, όπως και πολλά είδη φυτών. Πέντε από τα οκτώ είδη τόνου, ενός κορυφαίου θηρευτή με ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οικοσυστημάτων, διατρέχουν μικρό ή μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης.

Απομειώνονται επίσης με ταχύτατους ρυθμούς οι πληθυσμοί 26 αμφιβίων που ανακαλύφθηκαν μόλις πρόσφατα και τα οποία κατέχουν κομβική θέση στην τροφική αλυσίδα και την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

econews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook