Δεν υπέκυψε στην πίεση των αγορών ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ντράγκι, να εξαγγείλει αγορές κρατικών ομολόγων. Παρά τις φήμες νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης για διχόνοια και αμφισβήτηση του κ. Ντράγκι από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, αυτός εμφανίστηκε ιδιαίτερα πειστικός και σχεδόν απόλυτα κυρίαρχος, καθησυχάζοντας για μία ακόμα φορά τις αγορές, χωρίς να εξαγγείλει κάποια νέα μέτρα.

Στην συνέντευξη του ουσιαστικά επανέλαβε την δέσμευση της ΕΚΤ να κάνει ότι χρειαστεί στο μέλλον, με νέα μη συμβατικά μέτρα, ώστε να στηρίξει την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Επανέλαβε μάλιστα ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις για τις αγορές καλυμμένων ομολόγων αναμένεται να κινηθεί προς το μέγεθος που είχε το 2012, δηλαδή θα ανέλθει κοντά στα 3 τρις ευρώ από 2 τρις που είναι σήμερα.

Αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι τα στοιχεία από το καλοκαίρι δείχνουν εξασθένηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο πληθωρισμός δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για την Ευρωπαϊκή οικονομία, αντίθετα ο κίνδυνος έρχεται από την πλευρά του αποπληθωρισμού.

Η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να βοηθηθεί από τα μέτρα της ΕΚΤ, την πτώση των τιμών της ενέργειας (στηρίζεται το διαθέσιμο εισόδημα) και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών στις δηλώσεις Ντράγκι ήταν θετικές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν ανοδικά, όπως και η Wall Street το βράδυ της Πέμπτης, ενώ το ευρώ συνέχισε την καθοδική του πορεία ως συνέπεια της προσδοκώμενης περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης.

Παρά τον προσωρινό εφησυχασμό των αγορών, τα προβλήματα στην Ευρώπη παραμένουν, και τα χρονικά περιθώρια για την λήψη ουσιαστικών μέτρων έχουν στενέψει ασφυκτικά. Η ευρωζώνη είτε θα οδηγηθεί στην οριστική δημοσιονομική ολοκλήρωση με την λήψη παράλληλα νομισματικών μέτρων που θα ενισχύουν την ανάπτυξη είτε θα οδηγηθεί σε συρρίκνωση και ίσως σε βάθος χρόνου σε διάλυση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δείχνει ότι έχει λάβει τα σχετικά μηνύματα αλλά κωλύεται να δράσει περισσότερο αποτελεσματικά λόγω έξωθεν αντιδράσεων. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις του προέδρου της ΕΚΤ στο προσεχές μέλλον.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook