Το 2008 η αυστριακή τράπεζα BAWAG PSK μαζί με μια οφσόρ εταιρεία που έδρευε σε φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής σύστησαν στο Λουξεμβούργο τη Zeus Recovery Fund με σκοπό την απόκτηση κόκκινων, ανασφάλιστων, μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Ελλάδα λωστε να προσπαθήσουν να συλλέξουν αυτοί τα χρέη.

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ η Zeus Recovery Fund αγόρασε από ελληνικές τράπεζες, στην πλειονότητά τους από τη Eurobank και σε πολύ μικρότερο βαθμό από την Alpha Bank, κόκκινα καταναλωτικά δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας επί της ουσίας 32,3 εκατομμύρια, δηλαδή το 4,5% της αξίας τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα έσοδά της Zeus Recovery Fund από τους Έλληνες οφειλέτες για το 2009 ανήλθαν στα 9,4 εκατομμύρια.

Για τα κέρδη της Zeus Recovery Fund, βάσει της συμφωνίας με τις Αρχές του Λουξεμβούργου, δεν υπήρχε καμία απολύτως παρακράτηση φόρου, ενώ αντίστοιχα, το 2010 τα έσοδα ξεπέρασαν τα 5,1 εκατομμύρια. Το 2011 έπεσαν στα 2,3 εκατομμύρια, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης.

Μέσα σε τρία χρόνια από την εξαγορά των κόκκινων δανείων η Zeus είχε συλλέξει μέσα από αυτά το 50% των δαπανών για την απόκτησή τους, χωρίς να πληρώνει φόρους.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook