"Επίσημη πρώτη" η σημερινή για το νέο Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας ο οποίος θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις Βρυξέλλες. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κυριαρχεί αυτό που αφορά την πρόταση της Κομισιόν για περικοπές ύψους 465 εκατομμυρίων ευρώ από τον γεωργικά κονδύλια στο σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2015. 

Το ποσό αυτό – σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά - προέρχεται κυρίως από εκκαθαρίσεις των λογαριασμών των κρατών - μελών και από τις συμπληρωματικές εισφορές για το καθεστώς του γάλακτος. 

Από την πλευρά τους οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa - Cogeca έχουν ξεκινήσει σειρά ενεργειών σε κεντρικό επίπεδο, τόσο για την αποτροπή των περικοπών, όσο και για την επιπλέον χρηματοδότηση των αγροτών που πλήττονται από το εμπάργκο με κονδύλια εκτός του προϋπολογισμό της ΚΑΠ.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση του θέματος για τις περικοπές των αγροτικών κονδυλίων θα γίνει στα πλαίσια της ονομαζόμενης «περιόδου συνδιαλλαγής» διάρκειας τριών εβδομάδων η οποία έχει ξεκινήσει από τις 28 Οκτωβρίου, όπου θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως τις 17 Νοεμβρίου.

Αντιδράσεις από Copa - Cogeca

Όσον αφορά τις αντιδράσεις από τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa - Cogeca με ανακοίνωσή τους έκαναν γνωστό ότι ήδη έχουν αποστείλει σχετικές επιστολές προς τους υπουργούς Οικονομικών και Γεωργίας της Ε.Ε., προς τα μέλη των Επιτροπών Προϋπολογισμών και Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ Jean-Claude Juncker.

Επίσης, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας ζητούν την ενεργό συμμετοχή των μελών τους για επαφές με τους αντίστοιχους υπουργούς Γεωργίας και προγραμματίζουν έντονη παρουσία πριν την εκκίνηση της συνόδου.

agrotypos.gr