Το Κόσοβο... δίχασε για τα καλά τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Η πολυαναμενόμενη συνάντησή τους στο Βελιγράδι έριξε λάδι στη φωτιά, αντί να μετριάσει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, που το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί επικίνδυνα.

Το αποτέλεσμα της συνάντησής τους ήταν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος των συνομιλιών, να προκληθεί σοβαρό επεισόδιο. Η αναφορά του Ράμα στο Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος έκανε λόγο για «κατάχρηση φιλοξενίας».

«Δεν επιτρέπω σε κανέναν να καταχράται τη φιλοξενία μας και ως επισκέπτης να προσπαθεί να μας ταπεινώσει μιλώντας για το Κόσοβο. Για τη Σερβία, το Κόσοβο είναι αναπόσπαστο τμήμα της και ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε με την Αλβανία αυτό το θέμα», επεσήμανε, σε υψηλούς τόνους, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας χαρακτήρισε προβοκάτσια την αναφορά του Έντι Ράμα στο θέμα του Κοσόβου και δήλωσε ότι η συμπεριφορά του «μιλάει για τις προσθέσεις του». «Εγώ, όταν θα επισκεφτώ την Αλβανία, θα σεβαστώ τον οικοδεσπότη και δεν θα προσπαθήσω να τον ταπεινώσω», συμπλήρωσε, εμφανώς εκνευρισμένος, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Είναι χαρακτηριστικό πως, παρά την έντονη φρασεολογία του Βούτσιτς, ο Ράμα δεν απάντησε στο ίδιο ύφος. Αντιθέτως, κράτησε την ψυχραιμία του και μάλιστα αποκάλεσε τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς με το όνομά του, δηλώνοντας ότι δεν είχε κακές προσθέσεις.

H ιστορικής σημασίας επίσκεψη, αφού έχουν περάσει 68 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Αλβανού ηγέτη στο Βελιγράδι, το οποίο είχε επισκεφθεί το 1946 ο Ενβέρ Χότζα, έγινε στον απόηχο των επεισοδίων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του ματς μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στις 14 Οκτωβρίου στο Βελιγράδι, όταν πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εμφανίστηκε τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι από το οποίο κρεμόταν η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας».

iefemerida.gr