Η μεταστέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, η ανακαίνιση της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου, η αγορά νέου οχήματος για τις ανάγκες της Κινητής Βιβλιοθήκης, καθώς και η ίδρυση Παιδικών – Εφηβικών Βιβλιοθηκών στο σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων αποτέλεσαν τα ζητήματα, που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο χώρο του Media Lab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Δημάρχου Χανίων, Τάσου Βάμβουκα, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Βαρβάρας Περράκη, του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Νεκτάριου Αλεξανδράκη, της Προϊσταμένης των Βιβλιοθηκών, Παρασκευής Χουδαλάκη, βιβλιοθηκονόμων και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Χανίων.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στους χώρους, που βρίσκονται τα βιβλιοστάσια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς λόγω της συνεχούς αύξησης του υλικού, οι συγκεκριμένοι χώροι αναπτύσσονται καθ’ ύψος, σε πυκνές σειρές, χωρίς να είναι εφικτή η ελεύθερη πρόσβαση του αναγνωστικού κοινού.

Παράλληλα, λόγω της έλλειψης χώρου, δεν αναδεικνύεται η πλούσια συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, το αρχειακό υλικό, τα σπάνια ντοκουμέντα, οι συλλογές των σπουδαίων δωρητών της, ενώ δεν είναι δυνατή και η ανάπτυξη ανεξάρτητου Τμήματος Περιοδικών και Εφημερίδων, η έκθεση φωτογραφιών, σπάνιων χαρτών και ημερολογίων.

Αναφορικά με την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου κρίνεται απαραίτητη η ανακαίνιση της, καθώς αποτελεί δομή, που εγκαινιάστηκε πριν από 27 χρόνια, έχοντας στη συλλογή της 2.500 τόμους βιβλίων, ενώ σήμερα αριθμεί περισσότερους από 17.000 τόμους και τους χώρους της επισκέπτονται εκατοντάδες παιδιά καθημερινά.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής των Χανίων αναγνωρίστηκαν τα χρόνια προβλήματα αλλά και η ανάγκη εξασφάλισης ενός δυναμικού μέλλοντος για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, ενώ υπήρξε η δέσμευση της άμεσης ενεργοποίησης και διερεύνησης των διαδικασιών επίλυσης των ανοιχτών ζητημάτων για τις Βιβλιοθήκες του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε, τέλος, ότι η συνολική προσφορά των Δημοτικών Βιβλιοθηκών είναι πολύτιμη για τους πολίτες όλων των ηλικιών, όπως αποδεικνύει ο εντυπωσιακός αριθμός των συμμετεχόντων είτε στον δανεισμό βιβλίων, είτε στα προγράμματα και στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook