Στις αρχές Οκτωβρίου, η απόδοση των ομολόγων έπεσε, οι μετοχές σημείωσαν πτώση και οι επενδυτές άρχισαν να βλέπουν στην αγορά κοινά χαρακτηριστικά με την ισχυρή πτώση του 1987.

Όμως μετά το χαμηλό της 15ης Οκτωβρίου, οι μετοχές άρχισαν να ανεβαίνουν και πάλι, σημειώνοντας νέα ρεκόρ.

Σύμφωνα με τον Michael Hartnett, στρατηγικό αναλυτήςτης Bank of America Merrill Lynch, \”μία περαιτέρω πτώση του χρυσού κάτω και από τα 1.000 δολάρια στην ουγγιά, θα μπορούσε να συμβεί αν συνεχίσει η άνοδος των μετοχών\”, ενώ σημειώνει πως φοβάται πως ήδη έχει δρομολογηθεί η άνοδος των μετοχών και για την επόμενη χρονιά.

Σε σημείωμά του προς τους πελάτες του, ο Hartnett υπογράμμισε ότι οι μετοχές δεν έχουν σημειώσει ισχυρή άνοδο εξαιτίας της ισχυρής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ή τα στοιχεία από την αγορά εργασίας, αλλά εξαιτίας του πανικού για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού  από την Fed.

O Hartnett βλέπει το 2014 και το 2015 ως \”έτη μετάβασης\” από το bull market που ακολούθησε τα χαμηλά της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν πιστεύει ότι η επιστροφή σε μία τέτοια περίοδο θα είναι απαραίτητα αρνητική.

Η επιστροφή (σε χαμηλά) θα είναι λιγότερο έντονη από το παρελθόν αλλά θα έρθει με μεγαλύτερες διακυμάνσεις, σημειώνει, ενώ όπως τονίζει είναι καλύτερη η είσοδος (απόκτηση θέσεων) όταν ο S&P είναι κοντά στις 1.000 μονάδες, παρά στις 2.000.

Την ίδια ώρα οι μετοχές της Apple, τους τελευταίους μήνες, είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά και σε αντίθετη πορεία από αυτή του χρυσού, με την διαφορά να αναδεικνύεται από τον Hartnett.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook