Η ιστοσελίδα oonline δημοπρασιών του αμερικανού Νέιτ Σάντερς βγάζει προς πώληση μια κούκλα του Οσάμα μπιν Λάντεν που σχεδιάστηκε πριν περίπου μια δεκαετία κάτω από πλήρη μυστικότητα από την CIA προκειμένου να μοιραστεί δωρεάν σε μικρά παιδιά στη Μέση Ανατολή.

Ο στόχος, προφανής: η υπονόμευση του προφίλ του πάλαι ποτέ ηγέτη της Αλ Κάιντα ως αντικείμενο θαυμασμού από πολλούς νέους στoν ισλαμικό κόσμο.

Η ιστορία ξεκίνησε το 2005, όταν η CIA είχε έρθει σε επαφή με τον Ντόναλντ Λεβίν, πρώην υπεύθυνο της εταιρείας κατασκευής παιχνιδιών Hasbro και εις εκ των δημιουργών της περίφημης κούκλας Τζι-Άι Τζο.

Ο Λεβίν σχεδίασε την κούκλα Οσάμα να φοράει την παραδοσιακή ενδυμασία και αφαιρούμενο χιτώνα. Η κούκλα έφτανε σε ύψος τα 30 εκατοστά μαζί με το τουρμπάνι.

Ωστόσο αυτό που την έκανε να μοιάζει δαιμονική ήταν το δεύτερο, αποσπώμενο κεφάλι που αποτελούσε μέρος της συσκευασίας: ένα κατακόκκινο πρόσωπο με πράσινα δαιμονικά μάτια και μαύρες ουλές, που στηρίχτηκε πάνω στο πρόσωπο του Νταρθ Μολ, του ήρωα της κινηματογραφικής ταινίας Πόλεμος των Άστρων. Ο Οσάμα μεταμορφωνόταν σε έναν απαίσιο δαίμονα, που τρομοκρατούσε τα μικρά παιδιά.

Τελικά, κι αφού πρώτα κατασκευάστηκαν μόνο τρία πρότυπα της κούκλας, το σχέδιο ακυρώθηκε. Η περιγραφή στην ιστοσελίδα (http://natedsanders.com) που φιλοξενεί τη δημοπρασία αναφέρει ότι οι άλλες δύο κούκλες που δημιουργήθηκαν βρίσκονται είτε στην έδρα της CIA είτε στο Πεντάγωνο.

Πάντως σε παλιότερο άρθρο της, η αμερικανική εφημερίδα Washington Pos υποστηρίζει ότι οι κούκλες που παρήχθησαν δεν ήταν τρεις, αλλά πολλές εκατοντάδες οι οποίες μεταφέρθηκαν με πλοίο στο Καράτσι του Πακιστάν το 2006 με στόχο να διανεμηθούν σε μικρά παιδιά του Πακιστάν και του Αφγανιστάν.

Η κούκλα του Οσάμα, η οποία συνοδεύεται από «επιστολή αυθεντικότητας» με την υπογραφή του… γιου του Λεβίν, αναμένεται να φτάσει τις αρκετές χιλιάδες ευρώ την τελευταία μέρα της δημοπρασίας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook