Εσείς τι θα κάνατε αν η NASA σας έδινε 18.000 δολάρια για να μείνετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι για δέκα εβδομάδες;

Ο Andrew Lwanicki είπε το «ναι» στην πρόταση της Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ και τώρα, μέσα από την ιστοσελίδα VICE, ο άντρας γράφει για την εμπειρία του η οποία, όπως φαίνεται, δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο θα πίστευε κανείς.

Σκοπός της έρευνας είναι να μελετηθούν τα αποτελέσματα της μικροβαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και να δουν οι ερευνητές πως μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα οι αστροναύτες όταν επιστρέψουν στη γη, καθώς κατά τη διαμονή τους στο διάστημα οι μύες ατροφούν, επειδή λόγω της έλλειψης βαρύτητας όλες οι κινήσεις είναι εύκολες.

\"\"

Ο ίδιος, μέσα από το άρθρο του, αναφέρει ότι είναι ο συμμετέχων 8179, τονίζοντας ότι κλείνει 21 ημέρες ανάσκελα.

«Βρίσκομαι σε αυτό το κρεβάτι εδώ και τρεις εβδομάδες και θα βρίσκομαι εδώ για άλλες επτά. Πριν από 44 ημέρες, ήπια την τελευταία μου μπύρα, τον τελευταίο μου καφέ, έφαγα το τελευταίο μου μπουρίτο, έκανα την τελευταία μου βόλτα και ένιωσα για τελευταία φορά τον ήλιο στο πρόσωπό μου», λέει ο Andrew, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι έχουν περάσει 66 ημέρες από τότε που είδε την κοπέλα του.

Ο Lwanicki βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα στο Χιούστον του Τέξας, σε ειδικές εγκαταστάσεις της NASA, όπου ερευνητές και επιστήμονες μελετούν το σώμα του και τις αντιδράσεις του, κάθε ώρα και στιγμή.

\"\"

Όπως ο ίδιος αναφέρει, η μελέτη ονομάζεται «CTF70» ή Countermeasure and Functional Testing in Head-Down Tilt Bed Study και είναι κομμάτι μιας τριετούς προσπάθειας της NASA για να μάθει περισσότερα για την ατροφία των οστών και των μυών στο διάστημα. 

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει πριν από εκείνον υπήρχαν άλλοι 54 «ασθενείς», ωστόσο, ο ίδιος θα είναι ο τελευταίος. 

«Μετά από μένα η μελέτη θα ολοκληρωθεί. Καθώς παραμένω ξαπλωμένος εδώ, δεν έχω αποφασίσει αν πέτυχα \”διάνα\” με την επιλογή μου ή αν είμαι απλά ένας ηλίθιος που θα έκανε τα πάντα για τα λεφτά. Όπως και να έχει, έχω ακόμα μέρες ξάπλας μπροστά μου», γράφει ο Andrew.

\"\"

Ωστόσο, το να μένει ξαπλωμένος είναι πολύ πιο δύσκολο από ότι φανταζόταν, αφού πρέπει να είναι σε πλήρη ακινησία.

Όπως αναφέρει, οι πρώτες ημέρες ήταν γεμάτες σωματικούς ελέγχους, ακτινογραφίες, βελόνες και σωματικά τεστ, ενώ κάποια στιγμή, οι ερευνητές -στα πλαίσια ενός τεστ- τον  έδεσαν σε κάτι που έμοιαζε με μηχάνημα έκτασης ποδιών, του έβαλαν μια επικαλαμίδα και προσπάθησαν να διεγείρουν το πόδι του με ρεύμα, σε μια προσπάθεια να μάθουν τις πραγματικές δυνατότητες των μυών του.

«Χτύπησαν το πόδι μου με ρεύμα καμιά εικοσαριά φορές για να δουν με πόση δύναμη θα κλωτσούσα. Μετά το πέμπτο ηλεκτρικό σοκ, έβριζα και μόρφαζα από τους πόνους. Μετά το δέκατο, ευχόμουν αιώνιες κατάρες σε όλη την NASA. Μετά από όλους αυτούς τους ελέγχους που διήρκεσαν 3 εβδομάδες, είχε μείνει πια μόνο ένα πράγμα: να ξαπλώσω στο κρεβάτι και να αρχίσω να μετράω 70 μέρες», γράφει ο Andrew…

\"\"

\"\"

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook