Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά το Σάββατο τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων της Λιβύης, για να συναντηθεί με τους επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου των αντικαθεστωτικών.

«Ο βασικός λόγος [της επίσκεψης] είναι ότι επιθυμούμε να δείξουμε την υποστήριξή μας στο λαό της Λιβύης και στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού» δήλωσε ο Χέιγκ λίγο πριν αναχωρήσει.

Στη Βεγγάζη ο Βρετανός υπουργός που συνοδεύεται από τον υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης, Άντριου Μίτσελ, αναμένεται να συναντηθεί με τον Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, διευκρίνισε το Φόρεϊν Όφις.

Εντωμεταξύ, κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις κατά του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος έπειτα από τρεις μήνες μαχών εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικό μέρος της ικανότητάς του για αντεπιθέσεις.

Μόλις το Σάββατο, το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά από την έναρξη των επιχειρήσεων μαχητικά ελικόπτερα, πλήττοντας στρατιωτικά οχήματα, αμυντικό εξοπλισμό και σημεία ελέγχου δυνάμεων που ελέγχονται από τον Μουαμάρ Καντάφι. Τα ελικόπτερα ήταν βρετανικά Apache και γαλλικά Gazelle.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή φέρνει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά την εμπλοκή της Συμμαχίας σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά των στρατευμάτων του καθεστώτος.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι το ΝΑΤΟ «παρεκκλίνει, συνειδητά ή ασυνείδητα, προς μία χερσαία επιχείρηση» στη Λιβύη, κάτι το οποίο θα ήταν λυπηρό, όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ επισήμανε ότι η χρήση από το ΝΑΤΟ μαχητικών ελικοπτέρων είναι μία «λογική εξέλιξη» της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγεται εναντίον του Καντάφι. «Δεν πρόκειται για Σχέδιο Β» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook