Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο εξαιτίας του νέου «Κώδικα Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες» που εξέδωσε σήμερα. 
Ο νέος κώδικας προβλέπει την απελευθέρωση των προσφορών καθ\’ όλη τη διάρκεια του έτους μέχρι του 50% των εμπορευμάτων που διαθέτει ένα κατάστημα. Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι «για άλλη μια φορά επικράτησε η λογική των εκπροσώπων των ολιγοπωλιακών συμφερόντων» και προσθέτει πως «ο Κώδικας Δεοντολογίας που συμφωνήθηκε και προτάθηκε ως αποτέλεσμα διαλόγου φορέων της αγοράς και της γενικής γραμματείας Εμπορίου, δεν έγινε ποτέ υπουργική απόφαση. Οι βελτιωτικές αλλαγές που θα μπορούσαν με οριζόντια ισχύ και σκοπό να μην παραπλανούν ή να μην προκαλούν σύγχυση στον καταναλωτή ξαφνικά περιορίστηκαν στο ελάχιστο».
Ειδικότερα στην απόφαση του κ. Γιακουμάτου αναφέρεται πως οι «εκπτώσεις διενεργούνται 4 φορές το χρόνο. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. 
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προσθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενους ποσοστό. Επίσης προβλέπεται ότι οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας πραγματοποιούνται καθ\’ όλη τη διάρκεια του έτους εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων. 
Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα.
Αναφορικά με τα καταστήματα Stock και Outlet επισημαίνεται πως «χαρακτηρίζονται ως καταστήματα Stock ή Outlet τα καταστήματα λιανικής πώλησης των προϊόντων εκείνων που ανήκουν σε μια ή περισσότερες από τις εξής κατηγορίες:
αποθέματα προηγούμενων εμπορικών περιόδων
αποθέματα παλαιάς μόδας
αποθέματα καταργημένων ή παλαιών ή μη εμπορεύσιμων εμπορικών κωδικών
αποθέματα παλαιών εμπορικών σειρών
παλαιά εν γένει αποθέματα
είδη ξεπερασμένης τεχνολογίας και καταναλωτικών συνηθειών
είδη πλεονάζουσας παραγωγής
είδη που επιστράφηκαν και/ή αποθέματα λόγω ακύρωσης παραγγελιών
είδη που ανήκουν σε δοκιμαστικές ή πειραματικές σειρές ή είναι δείγματα».
Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι «το λιγότερο που θα περίμενε ήταν η υπογραφή μιας υπουργικής απόφασης για σωστή εφαρμογή ενός δίκαιου και σύγχρονου Κώδικα Δεοντολογίας όλης της ελληνικής αγοράς και όχι έναν «κώδικα» έμπνευσης και επινόησης κάποιων ακατάλληλων συμβούλων του Υπουργείου που παραπλανούν τον αρμόδιο υφυπουργό».
Και απέστειλε επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κώστα Σκρέκα, ζητώντας «η σχετική υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί για τον Κώδικα Δεοντολογίας να είναι απόλυτα σύμφωνη με τα όσα κατέληξε ο διευρυμένος διάλογος με όλους τους θεσμοθετημένους φορείς της αγοράς που διήρκησε δύο μήνες και όχι με τα όσα εισηγούνται οι εκπρόσωποι των ολιγοπωλίων. Αναμένουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να επικρατήσει η λογική και να υιοθετηθεί τελικά το σχέδιο που υπήρξε αποτέλεσμα εκτεταμένης διαβούλευσης των κοινωνικών φορέων και της γενικής γραμματείας Εμπορίου, για 3 ολόκληρους μήνες».
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook