Το ποσό ρεκόρ των 85,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να ξοδέψουν οι Γερμανοί τα φετινά Χριστούγεννα σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της Γερμανικής Ομοσπονδίας των Επιχειρήσεων Λιανικής (HDE).

Το συνολικό αυτό ποσό μεταφράζεται σε 447 ευρώ κατ' άτομο, ποσό αυξημένο κατά 50 ευρώ σε σχέση με το 2013 παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε στασιμότητα.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε ένα δείγμα 38.000 καταναλωτών ηλικίας 12 έως 99 ετών.

Οι Γερμανοί καταναλωτές τα περσινά Χριστούγεννα ξόδεψαν 84,5 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι συνολικές λιανικές πωλήσεις για το σύνολο του 2013 έφτασαν τα 451 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι καταναλωτές παραμένουν ανεπηρέαστοι από την τρέχουσα υποτονική οικονομική διάθεση στη χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας λιανικού εμπορίου Γιόσεφ Ζανκντγιοχάνσερ. «Η σταθερή αγορά εργασίας δημιουργεί ευνοϊκό καταναλωτικό κλίμα», συμπλήρωσε.

Τα οικονομικά δεδομένα που θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή αναμένεται να δείξουν ότι η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με το πενιχρό 0,1% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους μετά τη συρρίκνωση κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, εν μέρει ως αποτέλεσμα της αδύναμης ζήτησης από το εξωτερικό. Όπως όμως λέει ο πρόεδρος της HDE η διάθεση των γερμανικών νοικοκυριών προς την ιδιωτική κατανάλωση αναδύεται ως η βασική κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Κατά συνέπεια, η ομοσπονδία αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις αγαθών τα φετινά Χριστούγεννα αναμένοντας ότι είδη όπως τα παιδικά παιχνίδια, τα βιβλία, τα ρολόγια και τα ηλεκτρονικά θα βρεθούν στην κορυφή της λίστας αγορών των καταναλωτών την εορταστική περίοδο.