Το ενδεχόμενο η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα να ακολουθήσει σε έκταση και διάρκεια το χρονοδιάγραμμα της τέταρτης αξιολόγησης, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2013 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο 2014, άφησε ανοικτό χθες, Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υπενθυμίζεται πως η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2013 και μετά από τρείς διαδοχικές επισκέψεις της τρόικας (28 Οκτώβριου 2013, 2 Δεκεμβρίου 2013 και 24 Φεβρουαρίου 2014) ολοκληρώθηκε αισίως στις 17 Μάρτιου 2014. Λίγες εβδομάδες πριν κορυφωθεί το προεκλογικό κλίμα εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Εξερχόμενος χθες της συνάντησης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν λήξει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, ωστόσο όταν ερωτήθηκε για το εάν η κυβέρνηση θα προλάβει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις με τους δανειστές απήντησε ως εξής:

«Θα προλάβουμε. Αλλά και εν πάση περιπτώσει θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες. Γιατί έχουμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια συμφωνία -όπως σας είπα- σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η ταυτόχρονη αναφορά του κ. Βενιζέλου σε «ανάγκες», αλλά και στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ να κρατήσουν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, κάτι που επιβεβαιώνουν εμμέσως και στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε τη Δευτέρα το in.gr, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου επαρκούν έως τα τέλη Μαρτίου 2015. Στο ίδιο πλαίσιο, βάσει των συνταγματικών επιταγών η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αρχίσει το αργότερο ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια, δηλαδή στις 12 Φεβρουαρίου 2015.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που «επικοινωνιακά» εκκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου 2014 με τις περίφημες διαπραγματεύσεις των Παρισίων ενδέχεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο 2015 ή ακόμη και αργότερα εάν τελικά προκηρυχτούν εκλογές.

Με δεδομένο ότι χθες το βράδυ τόσο πηγές του Ευρωσυστήματος όσο και στελέχη του ΔΝΤ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να ξεπεράσουν χρονικά το ορόσημο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, είναι ξεκάθαρο πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Εκκρεμούν δόσεις 10,6 δισ. ευρώ

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας τη Δευτέρα στο in.gr δήλωσε πως είναι προς το συμφέρον όλων η αξιολόγηση να κλείσει ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος. Κληθείς δε να σχολιάσει πληροφορίες που έφεραν την αξιολόγηση της τρόικας να επεκτείνεται έως τις αρχές Μαρτίου, δηλαδή μετά το ορόσημο της προεδρικής εκλογής, είπε πως αυτό είναι «απολύτως απίθανο, αν όχι αδύνατον».

Σημειώνεται πως η μη επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2014 θα σημαίνει πως δεν θα εκταμιευθεί η τελευταία ευρωπαϊκή δόση στήριξης για τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, κατά τα λεγόμενα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ η δόση αυτή «χάνεται» και δεν μεταφέρεται στο 2015.Αντιθέτως δεν χάνεται η καταβολή των 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη του προγράμματος SMP (κέρδη ομολόγων που επιστρέφουν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος στην Ελλάδα).

Ωστόσο, ζήτημα δεν προκύπτει μόνον με τη δόση της ΕΕ, αλλά και με αυτές του ΔΝΤ. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, την οποία το Ταμείο αριθμεί ως έκτη αξιολόγηση, το ΔΝΤ θα εκταμίευε 3,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Όμως, η αξιολόγηση ξεπέρασε την καθιερωμένη της διορία και πλέον έχουμε εισέλθει και στο χρόνο διεξαγωγής της έβδομης αξιολόγησης (Νοέμβριος 2014) που ομοίως αυτή συνδέεται με 3,5 δισ. ευρώ.

Αθροιστικά δηλαδή από το ΔΝΤ έχουμε να λάβουμε 7 δισ. ευρώ και από την ΕΕ 3,6 δισ. ευρώ. Εάν επεκταθεί η αξιολόγηση πέραν της 31η Δεκεμβρίου 2014, από τα προαναφερόμενα 10,6 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα χάσει – και πάλι υπό προϋποθέσεις- τα 1,8 δισ. ευρώ της ακυρωμένης δόσης του EFSF.

Μέσα στο 2015 η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει χρέος του ΔΝΤ ύψους 8,6 δισ. ευρώ, αλλά και «ακούρευτα» ομόλογα (δεν μετείχαν στο PSI) ύψους 8 δισ. ευρώ. Υπό την οπτική αυτή είναι προς το συμφέρον του Ταμείου να αναχρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του που λήγουν την επόμενη χρονιά.

Τέλος, υπό το βάρος της χθεσινής δήλωσης του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για το τι θα συμβεί με την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου», στελέχη του οικονομικού επιτελείου τη κυβέρνησης ξεκαθάριζαν πως τόσο η ζώνη του ευρώ όσο και η ελληνική κυβέρνηση θα επικοινωνήσουν εγκαίρως το διαμορφούμενο πλαίσιο, ώστε να μην επικρατήσει πρόσθετη αβεβαιότητα στις αγορές.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook