Πρόστιμα συνολικού ύψους 3,3 δισ. δολαρίων επέβαλαν οι βρετανικές, ελβετικές και αμερικανικές Αρχές σε έξι τραπεζικούς κολοσσούς στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας για τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Στο πλαίσιο συμβιβασμού, οι ρυθμιστικές βρετανικές Αρχές (FCA) επέβαλαν συνολικά πρόστιμα 1,1 δισ. λιρών στην Citibank, την HSBC, την JPMorgan Chase, την Royal Bank of Scotland και την UBS, τα μεγαλύτερα που έχει επιβάλλει ποτέ η υπηρεσία. Συγκεκριμένα, η Citibank πρέπει να πληρώσει 358 εκατ. δολάρια, η HSBC 343 εκατ., η JP Morgan Chase 352 εκατ., η Royal Bank of Scotland 344 εκατ. και η UBS 661 εκατ. δολάρια.

Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων (CFTC), διέταξε την επιβολή προστίμων 1,4 δισ. δολαρίων στις ίδιες τράπεζες, για “την απόπειρα χειραγώγησης επιτοκίων στην αγορά συναλλάγματος αλλά και για την συμβολή τους στην χειραγώγηση των επιτοκίων από άλλες τράπεζες προς όφελος ορισμένων traders”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

“Η χειραγώγηση των επιτοκίων δεν είναι απλά μια προσπάθεια κερδοφορίας από τις τράπεζες. Εκατομμύρια χιλιάδες εταιρείες αλλά και φυσικά πρόσωπα παγκοσμίως στηρίζονται σε αυτά τα επιτόκια για να καθορίσουν συμφωνίες και συμβόλαια και είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ότι υπάρχει ακεραιότητα στον καθορισμό αυτών των επιτοκίων” τονίζει το CFTC.

Τα πρόστιμα που επέβαλε η CFTC ανέρχονται σε 310 εκατ. δολάρια για τη Citibank και τη JPMorgan ξεχωριστά, τα 290 εκατ. δολάρια για την RBS και άλλα τόσα για τη UBS και τα 275 εκατ. για την HSBC.
Η βρετανική Barclays ήταν επίσης μέρος της έρευνας των Αρχών ωστόσο η τράπεζα δεν δέχτηκε τον συμβιβασμό.

Η FCA ανακοίνωσε ότι για την εν λόγω τράπεζα οι έρευνες συνεχίζονται και μάλιστα θα επεκταθούν σε ευρύτερους τομείς της αγοράς συναλλάγματος.

newmoney.gr