Τις προτάσεις τους σχετικά με την  εξεύρεση του κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία Δικαστικού Μεγάρου στα Χανιά, ανάμενεται να συζητήσουν φορείς της πολης σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, την επόμενη εβδομάδα στο Δημαρχείο Χανίων.

Η πρόταση για τη δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου, ανακοινώθηκε δια στόματος του  Γενικού Γραμματέα του Υπ. Δικαιοσύνης κ. Νίκου Κανελλόπουλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Χανιά, με την παράλληλη δέσμευση ότι θα δοθεί χρηματοδότηση για την ανακατασκευή ενός τμήματος των παλιών δικαστικών φυλακών για την αποσυμφόρηση των δικαστικών υπηρεσιών.

Υπάρχει η πρόθεση, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κανελλόπουλος,τα Χανιά να αποτελέσουν μια από τις 10 πόλεις της Ελλάδας στις οποίες θα ανεγερθεί Δικαστικό Μέγαρο στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι φορείς της πόλης θα προτείνουν κατάλληλο χώρο για την υλοποίηση του έργου.

Δύο εβδομάδες αργότερα, μετά την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα, η οποία αιφνιδίασε ακόμα και το δικηγορικό κόσμο των Χανίων, οι φορείς ανταποκρίνονται στην πρόκληση αυτή με ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων.

Οπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Δασκαλάκης, οι δυνατές λύσεις για την μακροπρόθεσμη και οριστική επίλυση του ζητήματος της εγκατάστασης των δικαστικών υπηρεσιών,  στα πλαίσια των γνωστών θέσεων που υπάρχουν στα Χανιά, είναι οι εξής:

– Να επεκταθεί η λειτουργία των δικαστηρίων στο ήδη υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο (μετά την αποχώρηση της πολεοδομίας και την απελευθέρωση χώρων στο υπάρχον κτίριο)

– Να δημιουργηθεί στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου καινούριο κτίριο

– Να αξιοποιηθεί το πρώην Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων για το σκοπό αυτό

Οπως τόνισε ο κ. Δασκαλάκης, μεταφέροντας και τη θέση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου \”το θέμα αυτό της οριστικής εγκατάστασης των Δικαστηρίων θα επιλυθεί σε συνεργασία με όλους τους φορείς των Χανίων στα πλαίσια του γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού\”.

Όσον αφορά τώρα πιο βραχυπρόθεσμες λύσεις για την βελτίωση της λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών, ο κ. Κανελλόπουλος προχώρησε σε δύο δεσμεύσεις:

Πρώτον, να δοθεί χρηματοδότηση για την ανακατασκευή ενός τμήματος των παλιών δικαστικών φυλακών στην οδό Γιαμπουδάκη (κτίριο που είναι κενό) και δεύτερον να παρέμβει στον Περιφερειάρχη Κρήτης, για την παραχώρηση ορισμένων χώρων στο υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο, μετά την απελευθέρωσή τους λόγω αποχώρησης της πολεοδομίας.

Οι δύο αυτές δεσμεύσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, δόθηκαν ως απάντηση στα μέλη του δικηγορικού συλλόγου Χανίων και του συλλόγου  δικαστικών υπαλλήλων,  που εξέθεσαν στον κ. Κανελλόπουλο, την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην λειτουργία των δικαστηρίων, λόγω κυρίως των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Γίνεται προσπάθεια, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Δασκαλάκης, να βρεθούν λύσεις ώστε τα δικαστήρια να λειτουργούν ανθρώπινα και για τους υπαλλήλους, τους δικηγόρους, τους δικαστές αλλά και για όλο τον κόσμο.

Με γνώμονα αυτό το κοινό καλό θα πραγματοποιηθεί και η σύσκεψη των φορέων την ερχόμενη εβδομάδα.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook