Aίτηση ακύρωσης κατά της ένταξης της επένδυσης της MAMIDOIL στον πίνακα κατάταξης επενδυτικών σχεδίων του άρθρου 6 του Ν. 3908/2011 θα υποβάλλει το πρωί της Πέμπτης ο Δήμος Χανίων, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα κατα την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, το απόγευμα της Τετάρτης.

Παράλληλα αποφασίστηκε ομόφωνα να κατατεθεί ταυτόχρονα και αίτηση αναστολής υλοποίησης της απόφασης του Υπ.Ανάπτυξης, ενώ σε όποιο στάδιο χρειαστεί, θα ζητηθεί και η συνδρομή εξιδεικευμένου δικηγορικού γραφείου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την παρουσίαση της γνωμοδότησης την οποία συνυπέγραψαν οι πέντε απο τους έξι νομικούς συμβούλους του Δήμου.
Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, η αίτηση ακύρωσης σε αυτό το στάδιο έχει αρκετές νομικές αδυναμίες, στις οποίες αναφέρθηκε ο νομικός σύμβουλος κ.Μάρκος Περράκης απαντώντας και σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων.
Όπως είπε μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη απόφαση είναι δύκολο να προβληθεί και επεσήμανε πως ο Δήμος – σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας – δεν έχει έννομο συμφέρον, ενώ υπενθύμιζε πως οι ισχυρισμοί του Δήμου κατα της επένδυσης στο παρελθόν είχαν απορριφθεί με δικαστικές αποφάσεις.
Απο την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, αφού χαρακτήρισε ως σωστή ενέργεια το να υπάρχει μια κοινή γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, πρότεινε, παρά τις νομικές δυσκολίες που διαφαίνονται, να προχωρήσει ο Δήμος στην υποβολή της αίτησης ακύρωσης.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μανώλης Σκουλάκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του από την τοποθέτηση του Δημάρχου, ωστόσο σημείωσε ότι το θέμα έπρεπε να έχει έρθει πιο νωρίς και τόνισε ότι το θέμα των καυσίμων της Σούδας είναι παρόμοιο με την περίπτωση της διεκδίκησης των Αγίων Αποστόλων. Εκεί έγινε κινητοποίηση από το Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες και θεώρησε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση και όπως είπε, πρέπει και στην τωρινή υπόθεση να γίνει το ίδιο και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την υπόθεση.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Άρης Παπαδογιάννης άφησε αιχμές για την νομική γνωμοδότηση, τονίζοντας πως στάθηκαν μόνο στις αδυναμίες και όχι στο πως θα ισχυροποιηθούν τα επιχειρήματα του Δήμου. Παράλληλα αναρωτήθηκε για το ότι η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο παρουσιάστηκε και η άποψη των νομικών, έγινε μόλις μια ημέρα πριν την λήξη της προθεσμίας για κατάθεση της αίτησης ακύρωσης. Τέλος έθεσε και το θέμα να ζητηθεί η συνδρομή έμπειρων με αυτά τα θέματα μεγάλων δικηγορικών γραφείων.
Απο την πλευρά του ο Γιάννης Σαρρής αφού χαρακτήρισε ως \”ηττοπαθή\” την γνωμοδότηση των νομικών, τόνισε πως ο Δήμος πρέπει να καλέσει όλους τους κατοίκους σε κινητοποιήσεις, αφού πέρα από την νομική αντιμετώπιση του θέματος, υπάρχει και η πολιτική και αυτή θα εκφραστεί μέσα από την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την αντίδραση του.
Ο Νίκος Παπαντωνάκης χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την καθυστέρηση της συζήτησης και της παρουσίασης της γνωμοδότησης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων και ζήτησε να κληθούν όλοι οι πολίτες σε κινητοποιήσεις.
Επίσης και ο Σεραφείμ Ρίζος χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το ότι η συζήτηση γίνεται την τελευταία ημέρα πριν την λήξη της προθεσμίας και επέρριψε ευθύνες στην Δημοτική αρχή για το σημείο στο οποίο έχει φτάσει το θέμα, ενώ και αυτός έκανε λόγο για την αναγκαιότητα κινητοποίησης των πολιτών.
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν Δημοτικοί Σύμβουλοι, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και η ομιλία του Μιχάλη Βλαχάκη, ο οποίος άφησε σαφέστατες αιχμές για το αν μπορούν οι νομικοί σύμβουλοι που συνυπέγραψαν την γνωμοδότηση, να υποστηρίξουν την διαδικασία ακύρωσης της απόφασης του Υπ.Ανάπτυξης.
Ο κ. Βλαχάκης αναρωτήθηκε για την έντονη ηττοπάθεια της γνωμοδότησης και για τα επιχειρήματα των νομικών πως ο Δήμος θα επιβαρυνθεί με τα έξοδα των περίπου 1100 ευρώ στην περίπτωση της απόρριψης απο το ΣτΕ, καθώς και για την επισήμανση πως εαν γίνει αποδεκτή η αίτηση ενδέχεται να ακυρωθούν και άλλες επενδύσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο κυμάνθηκαν λίγο – πολύ οι τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των συμβούλων.

Τι ζητείται να ακυρωθεί

Η αίτηση ακύρωσης που καταθέτει ο Δήμος Χανίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφορά στην απόφαση του Υφυπ.Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη για υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης MAMIDOIL JETOIL που αφορά στην ίδρυση εγκατάστασης αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων στη περιοχή Πλατάνι, Σούδας του δήμου Χανίων στην Κρήτη συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 14,1 εκατ. ευρώ,στην κατηγορία της Γενικής Επιχειρηματικότητας των Γενικών Επενδυτικών Σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook