Η υπερθέρμανση του πλανήτη, που προκαλείται από τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να επιβραδυνθεί για λίγο, αλλά στη συνέχεια θα επιταχυνθεί ξανά, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, δημιουργούν μια «κουβέρτα» γύρω από τη Γη, παγιδεύοντας θερμότητα εντός αυτής και εμποδίζοντάς τη να διαφύγει στο διάστημα, με αποτέλεσμα την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, ενώ αυτό το φαινόμενο της «κουβέρτας» μπορεί να σταματήσει για λίγο, η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να επιταχυνθεί και πάλι λόγω της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα που έχει εκπεμφθεί στην ατμόσφαιρα, αναφέρουν επιστήμονες.
Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο είναι αρκετά περίπλοκο, όμως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από τα εργοστάσια, τα αυτοκίνητα κ.ά. λειτουργεί ως «κουβέρτα» παγιδεύοντας τη μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρη ενέργεια που προέρχεται από τη Γη. Στη συνέχεια, η ατμόσφαιρα εκπέμπει λιγότερη από τη μεγάλου μήκους κύματος ακτινοβολία στο διάστημα, επειδή τα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας είναι πιο ψυχρά από την επιφάνεια της Γης. Όμως η Γη σταδιακά θερμαίνεται κάτω από αυτήν την «κουβέρτα» και τα πιο ζεστά αντικείμενα εκπέμπουν περισσότερη μεγάλου μήκους κύματος ακτινοβολία, σύμφωνα με την έρευνα Pnas.
Έτσι, μέσα σε μια δεκαετία το αποτέλεσμα της προσθήκης της πιο «χοντρής κουβέρτας» έχει ακυρωθεί από το πιο θερμό σώμα που εκπέμπει περισσότερη ενέργεια, εξηγούν οι ειδικοί.
Μακροπρόθεσμα, όπως αναφέρει η έρευνα και όπως δείχνουν τα υπολογιστικά μοντέλα, η Γη θα αρχίσει να απορροφά περισσότερη ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος –ακτίνες υψηλής ενέργειας που προέρχονται απ’ ευθείας από τον Ήλιο.
Οι ειδικοί δεν αναφέρονταν στη μικρού μήκους κύματος ακτινοβολία, επειδή τα σύννεφα αντανακλούν αυτό το ορατό φως πίσω στο διάστημα. Τα σύννεφα παραμένουν ένας από τους μεγάλους «αγνώστους» σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ο πλανήτης θα έχει λιγότερο πάγο και η ατμόσφαιρα θα έχει μεγαλύτερη υγρασία, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, κάτι που σημαίνει ότι θα απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα μικρού μήκους κύματος ακτινοβολία από τον Ήλιο.
«Ενώ τα αέρια του θερμοκηπίου παγιδεύουν τον ένα τύπο ακτινοβολίας, ο άλλος τύπος –η αόρατη μικρού μήκους κύματος ακτινοβολία- διατηρεί μακροπρόθεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη» εξήγησε ο Kyle Armour από το ΜΙΤ.
«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δεν αλλάζουν τις γενικότερες εκτιμήσεις, ότι ο πλανήτης μας θα συνεχίσει να θερμαίνεται εξαιτίας της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου, όμως αλλάζουν τη θεμελιώδη κατανόησή μας ως προς το πώς συντελείται αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας» κατέληξε ο καθηγητής Επιστημών της Ατμόσφαιρας, David Battisti.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook