Δωρεάν έλεγχοι σακχάρου σε περαστικούς, καθώς και εξέταση Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης σε άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου παγκόσμια ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, μπροστά από το Δημαρχείο Ηρακλείου, από τις 10:00 έως 14:00.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Παγκρήτιου Συλλόγου για το Νεανικό Διαβήτη, σε συνεργασία με το Παιδοδιαβητολογικό ιατρείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η), το Διαβητολογικό Ιατρείο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου καθώς και το 13ο Περιφερειακό τμήμα Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι διάφορες τροφές στον οργανισμό χρησιμοποιούνται με τη βοήθεια της ινσουλίνης, η οποία είναι απαραίτητη ώστε τα κύτταρα να παίρνουν την ενέργεια που χρειάζονται. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Ο σακχαρώδης διαβήτης οφείλεται σε ανεπάρκεια έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας ή σε μειωμένη αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης που παράγεται.

Στη συγκεκριμένη πάθηση, το σάκχαρο που παίρνει ο οργανισμός από τις τροφές παραμένει στο αίμα και δεν μπαίνει στα κύτταρα. Για το λόγο αυτό, βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο αίμα και λειτουργεί σαν δηλητήριο. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 900.000 διαβητικοί, εκ των οποίων οι μισοί είναι χωρίς αγωγή και μόνο οι 250.000 είναι σωστά ρυθμισμένοι Οι υπόλοιποι κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά, στα μάτια, τα νεφρά, στα νεύρα και στα πόδια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook