​Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να ανακαινίσει ιστορικό ανάκτορο για να πηγαίνει εκεί το καλοκαίρι. Η υπηρεσία μνημείων της Τουρκία κάνει λόγο για καταστροφή ενώ πολλοί λένε ότι συμπεριφέρεται ως σύγχρονος σουλτάνος.

Το ανάκτορο Βαχντετίν στην Κωνσταντινούπολη, κατοικία των διαδόχων του σουλτάνου στα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας θέλει να μετατρέψει σε θερινή προεδρική κατοικία ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς όπως φαίνεται δεν του φτάνει το νέο του προεδρικό παλάτι Ακ Σαράι.

Διαδηλωτές-μέλη του ρεπουμπλικανικού κόμματος εκτόξευσαν μπουκάλια με κόκκινη μπογιά στους αστυνομικούς που τους εμπόδισαν να σφραγίσουν με αλυσίδες το Ακ Σαράι, που είναι το μεγαλύτερο από τα έξι παλάτια του σύγχρονου σουλτάνου Ερντογάν. Αυτό όμως δεν τον πτοεί και προχωράει την «ανακαίνιση» όπως την αποκαλεί η τουρκική προεδρία, του ανακτόρου Βαχντεντίν που έχει πανοραμική θέα στο Βόσπορο.

Η υπηρεσία μνημείων όμως λέει ότι το κτίριο \”καταστρέφεται\” καθώς τα δρύινα ξύλα αντικαταστάθηκαν με πλάκες τσιμέντου, δέντρα ξεριζώθηκαν για να γίνει ελικοδρόμιο και πάρκινγκ και οι τρούλοι του κεντρικού κτιρίου κόπηκαν. Επίσης οι εργασίες γίνονται χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Προστασίας της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

Η Ένωση Αρχιτεκτόνων της Τουρκίας κάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο, τον πρώτο επίσημο επισκέπτη από το εξωτερικό που θα συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο, να μην πάει στην εκδήλωση που ετοιμάζει ο Ερντογάν στο Ακ Σαράι, το οποίο εκτός από πανάκριβο είναι και αυθαίρετο και χτισμένο μέσα σε προστατευόμενο δάσος.

star.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook