Γράφει ο Δρ Νίκος Μιχελακης Εκτελ. Δ/ντης του ΣΕΔΗΚ.
Ευχάριστες φαίνεται να είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, αλλά και της παράγωγης, για την Ελλάδα φέτος. 
Οι τιμές, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία τους, έφτασαν επίσημα στα 3 ευρώ, ενώ και οι ενδείξεις για την ποιότητα και τις αποδόσεις της φετινής σοδειάς που ήδη έκανε την εμφάνισή της από τον περασμένο μήνα στην Πελοπόννησο και από τις αρχές του Νοεμβρίου στα Χανιά φαίνονται αρκετά ικανοποιητικές.
Οι τιμές για τους 0,3 βαθμούς, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. της 11-11-14 (www.sedik.gr) έφτασαν σε μερικές επιχειρήσεις στα 3 ευρώ. Στα Χανιά από την Κολυμπάρι Α.Ε. και την Ανώσκελη ΑΒΕΕ και στην Πελοπόννησο από την ΕΑΣ Μεσσηνίας – Κωνσταντόπουλος Α.Ε., ενώ σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα 2,70 – 2,90 κυμάνθηκαν και οι τιμές των άλλων επιχειρήσεων του Δελτίου Σ.Ε.ΔΗ.Κ.
Παράλληλα, μικρή αύξηση παρουσίασαν και οι τιμές στην Ισπανία όπου στις 11 Νοεμβρίου κυμάνθηκαν στα 3,25 η μέγιστη, στα 2,60 η ελαχίστη και στα 2,79 η μέση. Στην Ιταλία στα τέλη του Οκτώβρη το έξτρα παρθένο ήταν στα 4,37, ενώ το (κοινό) παρθένο ήταν 2,80.
Η συγκομιδή, που άρχισε ήδη φέτος αρκετά νωρίτερα στη ζώνη του Κολυμπαρίου στα Χανιά, αλλά και στο Μπράχιμο στο Ρέθυμνο, παρουσιάζει σχετικά καλές ενδείξεις και στην ποιότητα και στις αποδόσεις.
Η ποιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα ελαιοτριβεία Τζεράνη και Κολυμπάρι Α.Ε. στα Χανιά και Μπράχιμο στο Ρέθυμνο είναι σχετικά καλή για αρχή της περιόδου και οι οξύτητες κυμαίνονται από 0,3 – 0,6 βαθμούς με μέσο όρο 0,5.
Οι αποδόσεις επίσης του καρπού σε λάδι, οι οποίες κυμαίνονται στα 5/1 περίπου, θεωρούνται αρκετά καλές για αρχή της περιόδου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook