Αντίθετοι στη μετατροπή των φυλακών Δομοκού σε υψίστης ασφαλείας (φυλακές τύπου γ΄) εμφανίζονται 41 πανεπιστημιακοί καθηγητές (ποινικολόγοι και εγκληματολόγοι), οι οποίοι απέστειλαν τις απόψεις τους στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τονίζοντας πως προκύπτουν σοβαρά θέματα συνταγματικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, οι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας σχετίζονται με τις αρχές της ισότητας και αναλογικότητας.

Ακόμη, αναφέρουν, ότι παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας, δημιουργείται ανασφάλεια δικαίου και ο νόμος είναι αντίθετος με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι 41 πανεπιστημιακοί, μεταξύ των άλλων αναφέρουν: «Από τις διατάξεις του νόμου 4274/2014) προκύπτουν σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας, σχετικά με τις αρχές της ισότητας και αναλογικότητας.

Επίσης, δημιουργείται ανασφάλεια δικαίου σε ένα πεδίο, όπου η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων προέχει. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο ανατρέπονται αδικαιολόγητα, είτε επιλεκτικά με βάση το είδος του εγκλήματος που τελέστηκε είτε με βάση αόριστα και απολύτως υποκειμενικά αξιολογικά στοιχεία -επί το δυσμενέστερο- το καθεστώς κράτησης και οι συνθήκες διαβίωσης της συντριπτικής πλειονότητας των κρατουμένων στα ελληνικά καταστήματα κράτησης».

Επίσης, αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί: «Η διάρκεια της κράτησης σε καταστήματα "τύπου Γ'" είναι δυσανάλογα μεγάλη και μπορεί -σύμφωνα με τις ασαφείς προϋποθέσεις για την εφαρμογή της- να εξαντλήσει τον συνολικό χρόνο της κράτησης των κρατουμένων. Ωστόσο η παραμονή σε "ειδικό" φυλακτικό καθεστώς αρχικά για τουλάχιστον δύο ή τέσσερα έτη και ο ανά διετία επανέλεγχος των (αόριστων) προϋποθέσεων (που κρίνονται από μονοπρόσωπο όργανο), αντιστρατεύονται πάγιες θέσεις του ΕΔΔΑ σχετικά με τον εύλογο χρόνο παραμονής σε "ειδικό" καθεστώς στέρησης της ελευθερίας. Γίνεται λοιπόν φανερό, ότι η κράτηση σε καταστήματα "τύπου Γ'" μπορεί να αποβεί ουσιαστικά (πολλές φορές προληπτικό) πειθαρχικό μέτρο ή ποινή, χωρίς τις εγγυήσεις που πηγάζουν από την αρχή της νομιμότητας της πειθαρχικής διαδικασίας».

newsit.gr από ΑΠΕ