Την αγωνία του για την τύχη της δακοκτονίας εκφράζει, με μια ομολογουμένως σκληρή ανακοίνωσή του, ο σύλλογος Γεωπόνων Ηρακλείου, απευθυνόμενους στους βουλευτές του νομού.

 

Το κείμενο της επιστολής παρατίθεται ακολούθως ως έχει:

 

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ για την άμεση αντίδρασή σας στις εκκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ, που κατά τ\’ άλλα και στηρίζουμε και υποστηρίζουμε ως ομάδα της πόλης μας!

 

Δυστυχώς όμως εμάς είναι άλλα τα θέματα που μας καίνε και όχι τα βρώμικα παιχνίδια που παίζονται κατά κόρον στο ποδόσφαιρο! Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι ενώ η δακοκτονία έχει ήδη τιναχθεί στον αέρα, εσείς περί άλλων τυρβάζετε. Να σας θυμίσουμε ότι ο νομός Ηρακλείου, τον οποίο εκπροσωπείτε στη βουλή, είναι κατά κόρον ελαιοπαραγωγικός και μεγάλο μέρος της οικονομίας του στηρίζεται στο λάδι.

 

Να σας θυμίσουμε ότι είναι ο πρώτος νομός στην Ελλάδα στην καλλιέργεια της Ελιάς, με καλλιεργούμενη έκταση περί τα 1.025.000 στρέμματα και περίπου 15.500.000 ελαιόδενδρα εκ των οποίων το 37% αρδεύεται, ενώ παράγονται 75.000 τόνοι ελαιολάδου, τη στιγμή που όλη η χώρα παράγει 360.000 τόνους, ήτοι πάνω από το 20%.

 

Μόλις την Παρασκευή που μας πέρασε ενημερωθήκαμε για τις περικοπές στο πρόγραμμα της δακοκτονίας: 13 μόλις Γεωπόνοι τομεάρχες, 1 αποθηκάριος και 136 άτομα εργατοτεχνικό προσωπικό. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πως ακριβώς θα γίνει η δακοκτονία με σχεδόν το 1/3 του προσωπικού άλλων ετών;

 

 Μπορείτε να μας πείτε πως 1 τομεάρχης θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε πάνω από 20 δημοτικά διαμερίσματα τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν εκτός έδρας και τα οδοιπορικά είναι ελάχιστα με τις τρέχουσες τιμές της βενζίνης; Ή όλα θα γίνονται στο γραφείο; Μα έτσι πως θα διαπιστωθεί η πορεία του εντόμου;

 

 Πως θα ελέγχονται τα συνεργεία των ψεκασμών; Μπορείτε να μας πείτε πως θα γίνουν οι ψεκασμοί με τόσο μικρό αριθμό εργατοτεχνικού προσωπικού; Μπορείτε να μας πείτε ποιος θα ηρεμήσει τους εξαγριωμένους παραγωγούς που θα προσέρχονται στη διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης και θα απειλούν θεούς και δαίμονες για την απώλεια της παραγωγής τους;

 

Μπορείτε να διανοηθείτε την ποιοτική ζημιά στο Κρητικό Ελαιόλαδο που θα προκαλέσει ο δάκος, με την αύξηση των οξέων και τη ζημιά που προκαλεί αυτό στην εικόνα μας στο εξωτερικό; Μπορείτε να μας πείτε, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, τη λογική με την οποία καλείται η δακοκτονία να γίνει φέτος με το 1/3 μόλις του απαιτούμενου προσωπικού; Θα θέλαμε να σας εφιστήσουμε την προσοχή σας!

 

Δε μπορεί δίκην περικοπών του ΔΝΤ να καταδικάζετε το λάδι, να καταδικάζετε κι άλλο τους παραγωγούς, να καταδικάζετε το νομό! Βλέπετε τι έχει συμβεί με το αμπέλι και με άλλα προϊόντα της Κρήτης! Δε νομίζουμε να θέλετε να συμβεί το ίδιο και με την ελιά! Εκτός πια και αν αυτή είναι η επιθυμητή αγροτική πολιτική: του ξεριζώματος του αγροτικού τομέα! Για να πάρει μπροστά η μηχανή της χώρας πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση! Η βάση είναι η ανάπτυξη του Αγροτικού τομέα.

 

Δε μπορεί να έχουμε τέτοιο κλίμα και τέτοιες δυνατότητες και το 95% των προϊόντων μας να είναι εισαγόμενα! Αναιρέστε την απόφαση να πραγματοποιηθεί η δακοκτονία κανονικά για να μην χάσουμε κι αυτό το προϊόν! Προτάσεις από συναδέλφους για αγροτική ανάπτυξη υπάρχουν πολλές και μένουν να τις ακούσετε και να τις συζητήσουμε…

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook